Bakom Boken – “Vit syren”

Intervju med Cecilia Sahlström

Vi möttes på Bokmässan i Göteborg. Pratade, skrattade och tog foton. Men själva intervjun är sedan gjord via mail efteråt.

Jag har tidigare läst och recenserat hennes bok, som jag tyckte mycket om. Men jag hade ingen aning om vem författaren var innan vi sågs.

Vem är hon egentligen, Bakom Boken?

Tre ord för att beskriva dig själv?

Fantasifull, energisk och gladlynt. Även intelligent, enligt min man. 😊

Hur länge har du skrivit?

Jag har egentligen alltid skrivit, känns det som. Dagböcker, dikter, små berättelser, men första gången jag skrev en hel roman var när jag var 18 år. Det var en tävling som ett bokförlag hade – oklart vilket förlag för det kommer jag inte ihåg. Om jag inte missminner mig var det Astrid Lindgren som vann (men det kan vara en efterkonstruktion).

Vad fick dig att skriva just “Vit syren”?

Det som fick mig att skriva boken var att jag hade gått en kurs på Ljungskiles folkhögskola, i journalistiskt skrivande. Läraren sa att jag skrev som en deckarförfattare. Detta var 2006 på våren. Det tände något inom mig: Lusten och viljan att skriva. På hösten skrev jag “Vit syren”. Det tog mig fyra veckor. Men sen låg den där, oredigerad i nio år.

Hur fick du idén till handlingen?

Eftersom jag har arbetat så många år som polis och är specialiserad på relationsvåld, sexualbrott och brott mot barn, blev det ganska naturligt att berätta om sådant i min första roman.

Boken är väldigt välskriven. Vad har du för utbildning?

Tack. 😊 Journalistiskt skrivande, en folkhögskolekurs. Men jag har alltid läst oerhört mycket och min mor var svensklärare. Redan som mycket ung lät mamma mig vara med och rätta hennes gymnasieelevers uppsatser i svenska. Jag fick en naturlig ingång i det skrivna ordet. Det var en ynnest att växa upp med en sådan mamma.

Hur ser en vanlig skrivdag ut för dig?

Jag intervjuade en gång författaren Peter Martin och han sa att författandet inte enbart kan vara lustdrivet, för då blir det ingenting av det. Man måste se det som ett arbete, vilket som helst. Och jag håller med om det. Eftersom jag ser det så, är jag väldigt disciplinerad när jag väl har bestämt mig. Eftersom jag arbetar heltid, så har jag inte så mycket tid över till skrivandet. Men när jag väl sätter mig är det full koncentration. Bok nummer två började jag skriva på i våras, men det blev inte så mycket gjort. Så jag satte mig varje dag under tre veckors semester och skrev. När semestern var slut hade jag skrivit drygt halva romanen. Det räckte för att jag skulle känna att jag kunde fortsätta på kvällar och helger. En knapp månad efter semesterns slut, var råmanuset färdigt och skickades till bokförlaget.

Hur lång tid tog det från idé till färdig bok?

Det beror på hur du menar. Jag skrev ju romanen så snart jag hade kommit på vad jag ville skriva om. Det tog fyra veckor från idé till råmanuset var klart. Men sen gavs “Vit syren” ut först 2016, på ett litet förlag i Lund. Ganska snart efter det blev jag kontaktad av Bokfabriken, som ville ge ut den igen i ett reviderat skick. Den 1 juni i år, 2017, kom den ut där.

Vilka är huvudkaraktärerna i boken?

Huvudkaraktärerna, som också lever vidare i nästa bok, är först och främst kommissarie Sara Vallén och inspektör Rita Anker. Sara är en energisk och kompetent polis, men visar inte så mycket av sig själv. Hon har en komplicerad relation till män. Rita är yngre, stor, stark och kaxig. Hon är väldigt lojal mot Sara och en god vän. Sara och Rita är på något sätt varandras motsatser samtidigt som delar värderingar och därför fungerar de också väldigt bra ihop. Jag kände att Sara behövde ha ett komplement. Sara är mer gåtfull, man får inte veta så mycket om henne. Rita är mer tydlig i sin karaktär, tycker jag själv.

Var hämtar du din inspiration ifrån?

Från mitt förflutna inom polisen men också från socialtjänsten, där jag arbetar idag.

Ingen i boken är genomgående ond eller god. Hur ser du på människor som begår onda handlingar?

Det kan verka naivt, men jag är övertygad om att människan föds god, men att vi formas av de värderingar vi möter under livet och av det som andra förväntar sig av oss. Vi är liksom produkter av dessa förväntningar. De allra flesta människor begår handlingar som betraktas som mer eller mindre dåliga eller onda. Att säga elaka saker till en människa, är i sig en ond handling för att den är avsedd att skada den andra. Jag tror dock att det finns skruvade och skadade människor som framstår som onda. I “Vit syren” försöker jag beskriva bakomliggande orsaker till att grova brott begås, som t ex förtvivlan och utanförskap, rädsla och aggression i en salig blandning. Men också just att människor kan vara riktigt skruvade.

Vad var jobbigast/svårast med att skriva boken?

Det absolut svåraste och jobbigaste var redigeringsarbetet. Svårt för att jag upplevde att jag blev blind för min egen text. Jobbigt för att jag var tvungen att ta bort så mycket, det gjorde ont och gav en hel del ångest. Uttrycket ”kill your darlings” är så bra! För det är precis så det känns.
Därefter tycker jag att det är väldigt svårt att hantera anonym och nedsättande kritik.

Vad är du mest nöjd med efteråt?

Jag är mest nöjd med att jag lyckades genomföra projektet “Vit syren” och att det blev så bra som det blev. Däremot är jag övertygad om att jag kommer att utvecklas som författare och därför är kritik som är konstruktiv så himla bra.

Vad tror du är din styrka som författare?

Mitt språk, som ofta beskrivs som rappt.

Vad vill du förmedla med din bok?

Att visa att den här typen av brott är klasslös och att utsatthet finns överallt. Jag tyckte också att det var extra intressant att förlägga handlingen till Lund, en akademisk stad med stor andel intellektuell medelklass. Men som överallt annars räcker det med att skrapa på ytan, för att man ska få se vad som verkligen försiggår bakom de fina fasaderna.  Jag vill också förmedla att det är så mycket som vi människor inte berättar om oss själva. Att vi är snabba på att döma människor, utan att ha en aning om vad de bär på och har med sig.

Vad har du fått för läsarreaktioner?

Väldigt blandat. Allt från att den är fantastisk till att den är tråkig.

Boken är den första i en planerad serie om jag förstår det hela rätt?

Ja, jag har skrivit klart nummer två, den ligger på förlaget nu. Titeln är “I egna händer”. Den handlar om utsatthet, från två olika perspektiv. Sara tar mer plats i den här romanen. Mer vill jag inte berätta.
Jag har även skrivit synopsis på roman nummer tre. Jag tänker att jag nog ska skriva ytterligare några i den här serien om Sara Vallén och Rita Anker.

Vad utmärker en bra bok?

Språklig höjd, att berättelsen vill mig något.

Vilken är din favoritbok och/eller författare?

Torgny Lindgrens “Batseba och Ljuset”, Håkan Nessers “Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö”, Amos Oz “Släktkrönika”, Margret Atwoods “Handmaid’s tale” och Emile Ajars “Kung Salomos ångest”.

Framtidsdrömmar och planer?

Planerna är för närvarande att börja skriva på min tredje roman i serien. Jag har dock en del research att göra först. Därefter får vi se om jag kanske ger mig på att skriva klart en annan roman (ingen deckare) som jag påbörjade för några år sedan, men som ligger i den virtuella byrålådan.
Min framtidsdröm är att utvecklas i mitt författarskap, att kunna försörja mig som författare, att få kontrakt med utländska utgivare – att bli läst över hela världen!

 

Mötet med Cecilia:

 
Mitt intryck av Cecilia är en varm och härlig kvinna med positiv utstrålning. Jag är så glad att vi fick chansen att mötas i Göteborg och hoppas att vi ses igen i samband med kommande böcker.
 
 

Tack för pratstunden och lycka till i framtiden! 😊
/Brabocker_books

Har ni missat min recension av boken på Instagram?

Här kommer den igen:

 
Titel: Vit syren
Författare: Cecilia Sahlström @cillan0224 
År: 2017 (2016)
Sidor: 324
Genre: Kriminalroman

Handling:
Boken handlar om kommissarie Sara Vallén vid våldsroteln i Lund.
Hon är mamma till tvillingdöttrar samt en 17 årig son, lever skild från barnens pappa, som hon inte har den bästa relationen med. Hon är mycket duktig på sitt jobb och har bra kollegor.
En dag hittas en ung tjej svårt misshandlad och med livshotande skadad i Lunds stadspark. Det är Saras son Johannes, som hittar henne av en slump och ringer polisen. Dessvärre blir han pga detta huvudmisstänkt för dådet och häktad, samtidigt som Sara blir avsatt från fallet. Sara inser att polisen fokuserar på fel saker och försöker på egen hand, samt med hjälp av sin vän, inspektör Rita Anker, att ändå fortsätta rota i fallet. Vem kan ha gjort detta hemska? Och vad betyder symbolen med en vit syrénkvist? Ju mer de rotar i fallet, desto mer inser de att det hela är mer komplext och tar sig längre tillbaka i tiden än de först kunnat ana.
Boken är lite annorlunda som kriminalroman, eftersom läsaren hela tiden följer polisens arbete. Man får uppleva hur lång tid saker tar, och när saker missas. Den känns trovärdig verkligheten. Man får även veta bakomliggande orsaker till att saker sker, att ingen är genomgående ond utan en orsak. Välskriven med bra språk. 🙂📖
Detta är den första boken i en planerad serie om Sara Vallén och Rita Anker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *