Bakom Boken – “Sex nyanser av kärlek”

Foto: Brabocker

Intervju med Susanne Ahlenius

Jag träffade Susanne för första gången år 2014 i Hoi’s monter på Bokmässan då hon precis gett ut sin första bok “Dödlig åtrå”. Sedan dess har vi mötts vid olika tillfällen, men egentligen aldrig riktigt talat om hur det är att skriva erotik. Hur tänker författaren?

 

Vem är hon egentligen, Bakom Boken?

 

Tre ord för att beskriva dig själv?

Ödmjuk, prestigelös och handlingskraftig. 

När i livet började du skriva?

År 2009 hade Kattis Ahlström en tidning (Cattis & Co) där hon bjöd in läsare för att få veta vad deras målgrupp tyckte om tidningen. Vi var sju tjejer som fick svara på frågor. Jag påpekade att det skrivs alldeles för lite om erotik och sex. Fokus låg mest på karriär, hem och familj. Kvällen var trevlig och många intressanta diskussioner följde.

Några veckor senare blev jag kontaktad av tidningen som ville ha med mig i ett specialnummer om erotik. Tillsammans med två andra tjejer skulle vi läsa fyra erotiska böcker och sedan betygsätta dem efter ”pirr-känsla”. Under den här processen vaknade något inom mig och jag tänkte – det här kan jag skriva så mycket bättre!

Jag har aldrig varit en skrivande person, men där och då började jag skriva på en novell. Den novell som senare blev ”Gåvan” och som nu finns med i ”Sex nyanser av kärlek”. Jag var omedveten om hur mycket jobb det ligger bakom att skriva. Jag bara skrev på känsla och påbörjade ytterligare fem noveller under den här perioden.

År 2010 fyllde jag 40 år och fick en resa till London i present av mina vänner. Sista kvällen satt vi på en pub vid Paddington och på puben jobbade en snygg bartender. Min fantasi skenade iväg och ett embryo till en deckare började ta form. Men eftersom det finns så många deckarförfattare i Sverige, skapade jag en egen genre. Erotic Crime.


Har du gått någon skrivutbildning?

År 2011 anmälde jag mig till en skrivarkurs, Författarlinjen, sex månader på Folkuniversitetet. Här fortsatte jag att skriva på “erotic crime”-manuset som jag tänkte skulle bli en trilogi. Jag lade mina tidigare noveller åt sidan och ägnade mig bara åt ”Dödlig åtrå”. Utbildningen var givande. Jag träffade flera kursdeltagare som också är författare idag och som jag fortfarande har kontakt med.

Efter det blev det fler skrivkurser, jag ville lära mig mer och mer. Jag ville bli författare.


Hur ser din skrivprocess ut?

Just nu har jag halva torsdagar och hela fredagar som mina dedikerade skrivardagar. Sedan försöker jag även skriva på kvällarna, samt på helger, när jag hinner. Jag skriver mellan kl.10-17 på fredagar och sitter disciplinerat framför datorn, oavsett inspiration. Även om det inte kommer ut så mycket ord lever berättelsen hela tiden i mitt huvud, den är med mig jämt.


Var sitter du när du skriver?

Jag kan skriva överallt. Där det är tyst, där det är liv. Hemma, eller på café. Det spelar ingen roll för mig. Jag skriver alltid på datorn, jobbar i programmet Scrivener och lyssnar på musik samtidigt.

Under skrivprocessen skapar jag musiklistor för varje novell och varje bok, för att få inspiration. På min hemsida kan man till exempel hitta Spotify-listan för ”Dödlig åtrå”. Jag tycker att det är roligt att mina läsare kan gå in och lyssna på de låtar som inspirerat mig till mina berättelser.

Men under redigeringsprocessen – då vill jag ha det helt tyst.


Har du en färdig synopsis när du börjar skriva?

Jag har blivit mer strukturerad nu än när jag började skriva 2009. Det är bra, för jag märker att det kapar tid. Min första bok skrev jag på ren lust, utan någon planering. Men så går det inte att jobba idag.

Jag har varit en ”skriv-kurs-missbrukare”, som jag kallar det, men i och med alla mina kurser har jag lärt mig att bli strukturerad. Nu när jag använder mig av Scrivener sätter jag upp allt, både synopsis, karaktärsgalleri och research på samma ställe.


Hur gick din resa till att bli utgiven?

Jag startade upp en hemsida 2012 som blev rätt välbesökt. Där ägnade jag mig åt att skriva om egenutgivning. Eftersom det är en mikroskopisk chans att bli antagen av ett traditionellt förlag har det aldrig varit ett alternativ för mig.

Jag funderade på att ge ut mina böcker själv, men hade samtidigt fått upp ögonen för Hoi förlag. På Bokmässan i Göteborg år 2012 besökte jag deras monter och pratade med författarna. Jag gillade förlagets familjära stil och gemenskapen mellan författarna. Deras koncept att få vara med och påverka i varje steg av processen passade mig.

Under min skrivprocess anlitade jag Ann Ljungberg som lektör 1-2 gånger och när manuset var färdigt skickade jag in det till Hoi år 2013 – och blev antagen! “Dödlig åtrå” kom ut i september år 2014. Hela min resa, från det att jag började skriva på “Dödlig åtrå” år 2010 till att jag blev utgiven tog drygt fyra år.


Hur många böcker har du skrivit?

Jag har för närvarande tre böcker utgivna: ”Dödlig åtrå”, ”Dödligt Dubbelspel”, samt novellsamlingen, ”Sex nyanser av kärlek”.

Just nu skriver jag på ”Dödlig hämnd”, som är den avslutande delen i erotic crime-trilogin.


På vilket sätt har ditt skrivande
 utvecklats fram till idag?

Förr svävade jag ut mycket. Min första redaktör kallade mig ”klysch-drottning”. Jag har blivit mer effektiv. Mitt första manus fick jag enormt mycket kommentarer och nedslag på, men med min andra bok ”Dödligt dubbelspel” blev det bättre. Jag utvecklas hela tiden och lär mig massor genom mina redigeringsprocesser med redaktörerna.


Berätta om dina speciella skrivar-veckor

Jag unnar mig egentid då jag åker bort och skriver. Varje år deltar jag i NaNoWriMo, National Novel Writing Month. Det är en slags tävling där deltagarna ska skriva 50 000 ord under trettio dagar i november månad. Handlar om att få ur sig text utan att börja redigera. Flödesskriva.

Nu när ska jag åka ner till Skåne de två första veckorna i november och skriva, så peppar  NaNoWriMo mig. Det gäller att hålla samma tempo under hela månaden.

Det här är femte året som jag deltar och otroligt inspirerande.

(Om du blev nyfiken och vill veta mer om detta, gå in på: https://nanowrimo.org/)


Vad är skillnaden mellan att skriva roman och novell?

I en roman kan du sväva ut på ett helt annat sätt. Du får tid att utveckla karaktärerna ordentligt. I en novell måste du komma fort fram, men samtidigt måste du skriva så folk har behållning av historien, även på den korta tiden. En utmaning, men samtidigt ett otroligt roligt format.


Var hämtar du din inspiration?

Jag får inspiration av livet. Saker jag ser, upplever, filmer, människor jag möter, känslor jag har.

Vad gäller mina noveller så är t ex ”Gåvan” baserad på min första ungdomsförälskelse, alla heta känslor jag hade då. Sedan har jag oftast en idé i början, men historien kan ta med mig i en annan riktning och slutresultatet blir något helt annat än vad jag tänkt från början. Det är häftigt.


Hur
 jobbar du med research gällande erotik?

Jag gör ingen speciell research utan har en livlig fantasi och har en devis som jag lever efter då jag skriver: ”Om inte jag blir upphetsad, då kan jag inte förvänta mig att mina läsare ska bli det heller.”

Det ska kännas på fler plan när man skriver, det ska pirra och man får helt enkelt ta fram den inre gudinnan ;).


Hur mycket plats
 bör erotiken ta i en bok?

Det är olika, men man måste försöka ha någon slags fingertoppskänsla på var man ska lägga sig. Jag är fokuserad på relationerna och vill se hur personerna reagerar och agerar med varandra.

Jag vill överraska och utmana mina läsare, ge dem en lustfylld läsning. Sexet ska inte bara ”slängas in” utan måste passa in i historien och vara relevant.

Vad gäller min första bok ”Dödlig åtrå” var jag lite försiktig vad gällde sex och erotik. Genren ”Erotic crime” fanns ju inte i Sverige då och när man sticker ut näsan får man vara beredd på kritik. Men när folk började läsa och höra av sig till mig med önskan om mer sex och erotik, då blev jag modigare och nu vågar jag mer.

Min tredje bok “Dödlig hämnd” kommer innehålla mer erotik än de tidigare, utan att jag för den skull gör avkall på relationerna eller deckarspåret. Det kommer alltid vara det viktigaste för mig. Relationerna är det som skapar spänningen, och erotiken följer bara med på ett naturligt sätt.  


Ordvalet gällande könsord etc, hur tänker du där?

Jag försöker inte filtrera för mycket, men ibland är det nödvändigt. Där har jag hjälp av mina redaktörer som säger ”bre på” eller ”dra ner”.

När vi skulle anlita inläsare för ljudbok till “Dödlig åtrå” år 2014, upplevde jag att det var svårt att hitta inläsare, just på grund av mina ordval. Inläsarna tackade nej. Idag har erotiken blivit mer etablerad och det är inte en lika stor utmaning att hitta inläsare längre. Jag har också hittat en favoritröst till mina böcker och noveller i Callin Öhrvall Delmar.

Lite lustigt det där med skillnaden mellan thrillers/deckare och erotik. Det går hur bra som helst att läsa upp om brutala och lemlästade människor men blir det sex och erotik då blir vi blyga blommor. Det är känsligt det där 🙂


Möter du mycket fördomar som erotikförfattare?

Nej, det tycker jag inte. Jag står för det jag skriver och känner mig säker och lugn.

Vid mingel får jag alltid i gång spännande samtal, att vara erotikförfattare är en dörröppnare och folk blir väldigt intresserade.


Vad är du mest stolt över?

Foto: Teresia Köhlin

Jag är stolt över att ha gett ut tre böcker inom den erotiska genren under mitt eget namn.

Det är många som skriver under pseudonym i den här genren, men det har aldrig varit en tanke för mig.

Jag gillar att skriva erotik och vill fortsätta med det.

 

Vad får du för läsarreaktioner?

Jag har överlag fått positiva reaktioner. Dock fick jag en del kritiska recensioner då jag släppte första boken, där de tyckte att jag borde välja antingen erotik eller deckarspåret. Att det inte passade att skriva dem ihop. Fast jag vill ju skriva så, så kritiken triggade mig bara ännu mer att fortsätta skriva “Erotic Crime”.

Jag tar till mig konstruktiv kritik från mina läsare, utan att för den sakens skull slå knut på mig själv. Jag vill utveckla mig mer och har mycket kvar att lära mig.


Vad tror du är din styrka som författare?

Jag tror att jag skriver på ett lättillgängligt och underhållande sätt. Jag har hittat min läsarskara som gillar min stil, sen kan jag förstå att det inte passar alla.


Vad
 är en bra erotisk bok?

Den ska vara tilltalande, både gällande story och karaktärer. Läsaren ska få en lustfylld upplevelse och vilja läsa mer av författaren. Och så ska det pirra såklart.


Vilka läser dina böcker?

Min målgrupp är kvinnor mellan 35-60 år men det finns även män som har hittat mina berättelser.


Vilken erotisk författare skulle du rekommendera i övrigt?

Min idol inom erotiken är Sylvia Day, hennes böcker är bäst och från henne har jag inhämtat mycket inspiration.

I deckargenren inspireras jag mest av Cilla och Rolf Björlind.


Framtidsdrömmar? Planer framöver?

Nästa år tänker jag satsa ännu mer på mitt författarskap och utveckla mitt skrivande. Jag funderar även på att anlita en PR-agent, men vi får se.

Jag ska i alla fall skriva klart min tredje bok “Dödlig hämnd”. Jag har även kontrakt med Storytel där jag håller på att skriva en erotisk spänningsroman som kommer ut till våren 2019 som ljudbok. Oklart vilken inläsare det blir, men jag hoppas såklart på Callin Öhrvall Delmar.

Mitt mål är att etablera mig som Sveriges Erotic Crime-drottning.


Om du fick ge ETT råd till en blivande författare
 som vill skriva erotik – vad skulle det rådet vara?

Börja skriva och njut!

 

Mina övriga råd är: Gräv där du står! Följ din känsla! Ta fram din inre gudinna! Ha kul! Läs mycket av andra författare och få inspiration!  

Foto: Brabocker

 Mötet med Susanne:

Mitt intryck av Susanne är en snäll tjej, med en fräck och orädd sida som kommer fram ibland. Hon har en härlig humor tillsammans med ett djup, vilket gör att det alltid är trevligt att prata med henne.   Tack för intervjun och lycka till i framtiden! 😊 /Brabocker_books

Har ni missat min recension av Susannes senaste bok på Instagram?
Här kommer den igen:

Titel: Sex nyanser av kärlek
Författare: Susanne Ahlenius @sahlenius
År: 2018
Sidor: 231
Genre: Kärlek, sex
Förlag: Hoi förlag @hoiforlag
Handling:
En liten novellsamling bestående av sex olika berättelser (Gåvan, Lögner, Klimax, Sveket, Korset och Lust 2.0). Berättelserna handlar om relationer, kärlek och sex. ❤️🖤❤️🖤❤️🖤
Perfekt när man vill läsa en kärleksroman med kryddade sexscener, men inte har tid att läsa en hel bok. Lättläst och lättillgänglig. 😊📚

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *