Bakom Boken – “När drömmen slår in”

Intervju med Sofia Fritzson

Eftersom vi bor på olika orter blev detta en av mina mailintervjuer.
Hon vann första pris i Harlequins författartävling år 2015 med detta manus.
Jag var såklart nyfiken på vem som dolde sig Bakom Boken…

Tre ord för att beskriva dig själv?

Fantasirik, envis, ödmjuk.

När i livet började du skriva? 

När jag var liten skrev jag berättelser, dagbok och brev, på högstadiet och gymnasiet blev det noveller. Mitt första bokmanus slutförde jag när jag var mammaledig med mitt första barn.

Hur fick du idén till boken? (eg din bokserie)

Idén om tre systrar i Halland fick jag för väldigt många år sedan när jag läste på Harlequins hemsida att de sökte manus i svenska miljöer av svenska författare. Jag hann inte få klart ett manus då, men karaktärerna har funnits kvar hos mig.

Hur ser din skrivprocess ut? 

Min skrivprocess fungerar på det sättet att när jag väl skriver så skriver jag snabbt och fokuserat. Jag prioriterar bort allt annat och kör förmiddagspass, eftermiddagspass och kvällspass när familjen har lagt sig. När första utkastet är klart skickar jag det till en vän som läser det och då släpper jag alla tankar på det. Då brukar jag passa på att läsa och grubbla på nya idéer. Sedan följer redigering och nu när jag har ett fantastiskt förlag som stöttar och hjälper mig så sker de flesta redigeringsrundorna i samarbete med redaktören.

Hur lång tid tog det från idé till färdig bok?

Idén till manuset om Melinda och Anton fick jag sommaren 2014, men jag började skriva på det först under hösten 2015 till Harlequins författartävling. I februari 2016 fick jag reda på att jag vunnit tävlingen och i oktober samma år kom boken ut.

Vad var jobbigast med att skriva boken?

Tidspressen. Eftersom jag var med i en tävling och inte hade börjat skriva på manuset innan jag fick reda på att jag hade gått vidare, så blev det bråttom att skriva klart manuset.

Vad är du mest nöjd med?

Jag är väldigt nöjd med kärlekshistorien mellan Melinda och Anton. Sen finns det många små detaljer som jag gillar mycket; blicken genom skyltfönstret, växthuset, de sista replikerna.

Vad anser du krävs för att skriva en kärleksroman?

För att skriva kärleksromaner krävs samma saker som för att skriva andra böcker; ett bra språk, intressanta karaktärer och en fängslande intrig. Sedan är det en fördel att läsa böcker och titta på filmer i den genre man skriver i.

Hur tänker du när du skapar du dina kärlekspar? Är det ”äktenskapstycke” eller ”opposite attract”?

Jag älskar motsatser som faller för varandra!

Berätta om systrarna i din bok och deras relation till varandra?

Melinda är jordnära och ansvarsfull, trivs i sitt barndomshem och älskar sina systrar villkorslöst. Mellan lillasystern Fanny och storasystern Jennifer finns slitningar och Melinda hamnar ofta i mitten. Fanny är energisk och impulsiv och försätter sig själv i ogenomtänkta situationer, medan Jennifer är professionell och lever för sitt arbete.

Vad tror du är din styrka som författare?

Min styrka är att jag kan skriva lättsamt med humor och värme.

Har du fått några läsarreaktioner och i så fall, vad säger de om boken?

Jag är jätteglad för alla fina läsarreaktioner jag fått. De flesta tycker att det är en mysig och charmig kärlekshistoria, vilket är roligt att höra.

Vad vill du att läsaren ska ta med sig då hen läst klart din bok?

Jag vill ge läsaren en stunds avkoppling och verklighetsflykt och efter att boken är utläst hoppas jag att den lämnar läsaren med ett leende på läpparna och en skön känsla i maggropen.

Vad utmärker en bra bok?

Jag gillar välskrivna böcker med minnesvärda karaktärer och en genomtänkt intrig. En riktigt bra bok är en sådan som får mig att bränna vid maten, sluta svara på tilltal och håller mig vaken om natten.

Har du någon favoritbok?

Jag har många favoritböcker i många olika genrer, men för att nämna några:
“Any duchess will do” av Tessa Dare, “En enda natt” av Simona Ahrnstedt, “Naken i döden” av J.D Robb (Nora Roberts), “De fångade” av Karin Slaughter, “Små svarta lögner” av Sharon Bolton.

Vilken författare ser du själv upp till?

Nora Roberts för hennes talang och produktivitet och för att hennes böcker har gett mig många fina läsupplevelser. Simona Ahrnstedt för att hon är en oerhört skicklig författare och för det gedigna arbete hon har gjort och fortfarande gör för svensk romance.

Var hämtar du din inspiration?

Från böcker, tv-serier, filmer och verkligheten.

Hur många böcker har du skrivit? Publicerat? Ligger i byrålådan?

Jag har skrivit en romantisk fantasyserie som består av fyra kortromaner; Dödskyssen, Livselixiret, Mörkerprinsen och Demondräparen. De finns som e-böcker och ljudböcker. Jag har även skrivit erotisk romance som är publicerat i tre e-novellsamlingar. I byrålådan har jag några paranormal romance-manus för vuxna och ungdomar, och i huvudet har jag ett flertal idéer för contemporary romance-manus.

Framtidsdrömmar?

Den främsta drömmen jag har är att kunna fortsätta skriva och få ge ut mina berättelser. Sedan önskar jag förstås att så många som möjligt ska få ta del av mina böcker och att de får komma ut i fler länder.

Något annat du vill tillägga som jag inte har frågat?

För den som föredrar ett annat format än inbunden bok eller e-bok så har “När drömmen slår in” just släppts som pocket och ljudbok!

Kontakten med Sofia:

Vi hade som sagt endast kontakt via mail, så jag kan inte uttala mig så mycket. Men jag tyckte om hennes bok och ser fram emot de kommande. Det är roligt att romance börjar ta mer plats i bokdiskarna, och inte bara mord. 😉 

Alla genre behövs!

Tack för att du tog dig tid att svara på mina frågor 
och lycka till i framtiden! 😊
/Brabocker_books

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *