Bakom Boken – “Något du inte vet att jag vet”

Intervju med Birgitta Bergin

Denna intervju är en mailintervju, eftersom Birgitta inte bor i Stockholm.

Jag har läst flera av Birgittas böcker och nu senast denna, “Något du inte vet att jag vet”, som jag har recenserat.

Vem är hon egentligen, BakomBoken?

Tre ord för att beskriva dig själv?

Otålig, glad, viljestark.

När i livet började du skriva?

Jag har alltid skrivit. Redan i småskolan var det mitt bästa och roligaste ämne. När jag var utbytesstudent i USA skrev jag i brev hem till mina föräldrar att jag vet vad jag ska bli ”när jag blir stor”: nämligen författare.
Vägen till drömmen blev krokig och efter skolan blev det istället reklam, marknadsföring, film och teveproduktion i en massa år.
Men någonstans för cirka tio år sedan började jag på ”den där romanen” som jag hade fnulat på en tid. Det blev några års hemligt skrivande som till slut resulterade i ett manus – som till min stora förvåning blev utgiven 2012 på Tre Böcker förlag.

Hur ser din skrivprocess ut?

Fotograf: Agata Jensen

Jag är väldigt disciplinerad och gör inför varje nytt bokmanus en detaljerad tidsplan som jag sedan följer mer eller mindre slaviskt. Så jag vet varje vecka hur mycket ord jag måste prestera för att klara av min deadline till förlaget. I tidsplanen ingår även research, genomläsningar och reflektion. Jag skriver varje vardag, går upp tidigt och startar med att kolla av mail och sociala media, svara och planera och göra allt som inte har med själva manus-arbetet att göra. (Att vara författare på heltid innebär mycket mer än att ”bara” skriva böcker…) Därefter tar jag en lång springtur och sedan sjunker jag ner i min egen fantasivärld och umgås med mina karaktärer. Sedan håller jag på tills jag anser att jag ligger okej i tiden. På fredag eftermiddag slår jag igen locket till datorn (nästan alltid i varje fall…) och så tar jag helg som alla andra människor. Förutsatt att jag presterat enligt min tidsplan då, haha.

Hur fick du idén till historien med Elsa och Thore?

Jag var på en författarträff och föreläste om mina böcker. Efteråt satt jag kvar med några som var där och en kvinna berättade om släktingar till henne som var runt nittio år och hade träffat varandra något år tidigare och blivit så våldsamt förälskade så de förlovade och gifte sig på studs. Jag blev så fascinerad av berättelsen att jag googlade upp paret som hade gett ett par intervjuer i lokalpressen. Sedan ringde jag dem och fick komma hem till deras våning och prata om kärlek på äldre dar. Helt underbara människor. Där föddes mina karaktärer Elsa och Thore. Dock måste jag ju poängtera att Elsas och Thores familjer i mina böcker inte har det minsta med verklighetens par att göra, haha.

Hur tänkte du när du skapade karaktärerna i boken?

Jag ville plocka in alla slags original som motsats till Elsa och Thore som är genomtrevliga och reko människor. Jag måste ha roligt själv när jag skriver och det hade jag hela tiden när jag fick skapa deras barn och barnbarn som utgör de mest skruvade familjer man kan tänka sig. Fördomar, hemligheter, svek och oginhet … det kan bli härligt bra om man sedan blandar in lite svart humor i det också.

Hur lång tid tar det för dig från idé till färdig bok?

Jag räknar med 4-6 månader för ett råmanus inklusive research. Sedan tar det ytterligare 2-3 månader med arbetet med redaktör, omslag, korrektur, tryckning, inläsning mm. Men efter att jag lämnat råmanus startar jag på nästa manus, vilket gör att jag delvis jobbar parallellt med två manus. Därför har det blivit mer än en bok/år ibland.

Vilka läser dina böcker?

Alla som gillar min genre. Fler kvinnor än män, men med de senaste böckerna har jag fått många manliga läsare. Alla åldrar skulle jag vilja säga.

Vad är du mest nöjd med efteråt?

Att boken togs emot så väl och att jag har ökat min läsekrets.

Var hämtar du din inspiration?

Överallt från livet, sådant som jag själv upplevt, sådant som jag hört talas om, från saker jag ser, hör, läser. Jag har en stor portion fantasi så jag går igång ganska snabbt om en idé börjar pyra.

Vad tror du är din styrka som författare?

Fotograf: Viktor Lyster

Jag tror att mitt snabba och delvis enkla språk attraherar många. Det ska upplevas underhållande när man läser mina böcker även om det finns allvar med. Jag vill få folk att slappna av och gå in i en annan värld än sin egen.

Vad vill du att läsaren ska ta med sig från dina böcker?

Att man bara längtar efter att få läsa nästa Birgitta Bergin-bok!

Vad utmärker en bra bok?

Att man blir så fängslad att man inte kan släppa taget. Man MÅSTE bara läsa några sidor till!

Vilken författare ser du själv upp till?

Jag ser kanske inte upp till något uttalad författare, men jag beundrar många och av olika skäl. En författare jag blev väldigt fascinerad av var Jens Lapidus när han släppte Snabba Cash. Så häftigt att våga bryta mönster och skriva dialog i talform, att överge allt det grammatiska. Det kändes som om man var i den världen han beskrev.

Har du någon favoritbok?

Om jag ska nämna en favorit från böcker jag läst de senaste åren så är det ”Konsten att höra hjärtslag” av Jan-Philipp Sendker.

Vad har du för framtidsdrömmar?

Att mina böcker ges ut utomlands. Sedan i våras har jag en agent så nu är det inte en främmande dröm längre. Nu tror jag på det, även om det kanske kan ta lite tid. Och så film såklart. Tänk att få se sena böcker filmatiserade. Så häftigt!

Fotograf: Bengt Alm

Kontakten med Birgitta:

Jag har aldrig träffat Birgitta, utan denna intervju är gjord via mail. Mitt intryck är att hon är noga med detaljer, vilket jag tror är en bra egenskap som författare.


Vill ni veta mer om Birgitta, gå gärna in på hennes hemsida:
http://www.birgittabergin.se/Stort lycka till i framtiden! 😊
/Brabocker_books

Har ni missat min recension av boken på Instagram? Här kommer den igen:

Titel: Något du inte vet att jag vet
Författare: Birgitta Bergin @birgittaberginnforfattare
År: 2017
Sidor: 380
Genre: Drama, feelgood

Handling: 
Boken är en fristående fortsättning på boken “Som ett brev på posten”. (Jag har inte läst den och kan garantera att det inte är några problem att läsa den här boken ändå).
I första boken förlovade sig Elsa och Thore, både 82 år, till deras familjs förvåning och förskräckelse. Därefter flyttade paret till Kanarieöarna och har bott där sen dess, knappt utan någon kontakt alls med barnen. Nu i denna bok har det gått ett år och de ska komma hem, träffa sina familjer och har bjudit in alla till en gemensam helg i Skärgården. I boken får man följa barnen (ca 50-60 år) och deras kamp att ta itu med sina liv. Alla barn brottas nämligen med olika problem och hemligheter, som de tror att ingen annan känner till. Elsa har två döttrar och en son. Thore har en dotter och en son. Alla är gifta och har i sin tur barn, utom Elsas ena dotter som är ensam.
Boken är lättläst och medryckande. Birgitta har ett fantastiskt sätt att skriva som gör att man blir engagerad i allas liv och det är svårt att sluta läsa. Höjdpunkten är såklart helgen i skärgården då alla samlas och hemligheter uppdagas. Men hur går det för dem? Lyckas de förändra sina liv till det bättre – och vad är egentligen det bästa?
Jag säger bara en sak, läs den och njut! 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *