Bakom Boken – “Med lysande utsikter”

Intervju med Annika Arslan Waltersson

Eftersom vi bor på olika orter blev detta en av mina mailintervjuer.
Jag har läst och recenserat boken, som ni kan läsa på mitt Instagram.
Jag var såklart nyfiken på vem som dolde sig Bakom Boken…

Tre ord för att beskriva dig själv?

Positiv, funderande och kreativ.

Vad fick dig att börja skriva? 

Började skriva målinriktat i 35-års åldern, direkt efter en skilsmässa. Det var först då jag kände mig mogen att lära mig.

Hur fick du idén till boken?

Jag jobbade som arbetsgivare och man pratade mycket om att det inte fanns några jobb, samtidigt som personalen stressade för att hinna med. Jag fick många förfrågningar från Arbetsförmedlingen som ville placera ut folk i olika åtgärder, men problemet var att vi inte hann ta hand om dem som behövde stöd för att komma ut i arbete, trots att de var billig arbetskraft.

Var utspelar sig boken? Varför valde du just den miljön?

Boken utspelar sig på Arbetsförmedlingen i Borås, och jag valde att lägga scenariot där dels för att Borås är en lagom stor grannstad, dels för att det triggade igång min fantasi med allt man kunde hitta på i den byråkratiska miljön.

Vilka är huvudpersoner i boken? Berätta om karaktärerna? 

De tre huvudkaraktärerna i boken är: Gunilla som är änka och har varit utbränd. Hon har ett ensamt liv och känner sig inte särskilt uppskattad, varken privat eller på jobbet, men hon stretar på så gott hon kan. Margit som är nyexaminerad från högskolan och vill verkligen hjälpa men som begränsas av systemet. Drivkraften hämtar hon ur viljan att hjälpa sin döve sambo till hans drömjobb. Jens är en fd entreprenör som tappade entusiasmen och blev arbetslös, men blev utan ersättning från A-kassan och är nu helt pank. Plötsligt handlar det inte om arbetsvilja utan om överlevnad.

Vilken typ av genre skulle du kalla din bok?

Den är en blandning av feelgood och samhällsfiktion. Lite humor, lite sorg och lite hopp.

Hur lång tid tog det från idé till färdig bok? Var det någon skillnad mot att skriva din första bok? 

Jag har skrivit båda böckerna parallellt och den sista kanske tog fem år, men med flera riktigt långa pauser. Skillnaden mot den första var att jag hade en tydligare bild på hur jag skulle gå till väga, så första utkastet var mycket mer färdigt än debutromanen.

Första boken gav du ut på Hoi förlag, men inte denna – tankar kring utgivning?

Jag lärde mig väldigt mycket genom Hoi, och kunde använda mig av det i utgivningen av den senaste boken. Jag bestämde mig hastigt för att ge ut den före jul och då var tidslinjen så pressad att jag inte hann vänta på någon publiceringskö hos ett förlag. Men under redigeringsprocessen fattade ett traditionellt förlag intresse för boken så det höll på att bli annorlunda mot vad jag tänkt i alla fall…

Vilka är dina läsare?

Väldigt blandad kompott men för att generalisera så är största delen kvinnor över trettio.

Vad vill du att läsaren ska ta med sig då hen läst klart din bok?

Jag vill att man ska ha med sig en förståelse för andra människor och kanske se lite större möjligheter, istället för hinder.

Vad vill du förmedla med din bok? 

Att alla människor är olika individer och behöver känna gemenskap och få vara en del av samhället. I den bästa av världar borde det finnas utrymme för fler individanpassade arbeten. Det är ju egentligen vi som bestämmer hur strukturen ska se ut, eller hur?

Vad refererar titeln till? Var titeln självklar? 

Haha, nej, den slutliga titeln var nog den tredje eller fjärde i ordningen. Alla passade väldigt bra på sitt sätt men MED LYSANDE UTSIKTER var den enda som lyfte fram det hoppfulla i berättelsen.

Hur ser din skrivprocess ut? En vanlig skrivdag? 

Jag har dessvärre inga vanliga skrivdagar utan får ta sats mellan jobb, gård och hästar. Då blir det ganska intensivt under en period och jag blir helt introvert under den tiden.

Vad tycker du är jobbigast med att skriva en bok? 

Att både få ihop tiden och disciplinen, men när jag väl kommit igång vill jag helst vara kvar med mina karaktärer hela dygnet.

Vad tror du är din styrka som författare?

Har förstått att andra tycker att mina karaktärer är värda att lära känna, och jag försöker göra dem komplexa. Annars är det nog att jag gillar att se saker ur flera olika perspektiv.

Vad utmärker en bra bok? 

Att den ger mig en ny infallsvinkel, har karaktärer som är trovärdiga, intressant/ trygg berättarton och gärna har ett driv i handlingen.

Har du någon favoritförfattare / favoritbok? 

Just nu är jag svag för Anna Gavalda, Silvia Avallone, Maj-Gull Axelsson mfl

Var hämtar du din inspiration?

Oftast av saker som irriterar mig, sånt som jag inte förstår att vi faktiskt accepterar dagligdags. Som vardagsvåld, eller matindustrin…

Har du någon ny bok på gång? I så fall, kan du berätta något om den?

Har två på gång, där den ena är en lite djupare med självbiografiska influenser ur ett destruktivt förhållande, och den andra en mer underhållande och fantasifull roman. På samma linje som de tidigare.

Framtidsdrömmar? 

Att få ut nästa bok via ett traditionellt förlag som har större marknadsföringsmuskler 🙂

Kontakten med Annika:

Vi hade som sagt endast kontakt via mail, så jag kan inte uttala mig så mycket. Men hon känns klok och jag gillar att hon väver in samhällsproblem i sina berättelser som ger dem en helt annan tyngd och gör att de lever kvar i tanken.

Tack för att du tog dig tid att svara på mina frågor 
och lycka till i framtiden! 😊
/Brabocker_books

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *