Bakom Boken – “Jägaren”

Intervju med Kamilla Oresvärd

Jag har läst båda hennes böcker, “Minnesbäraren” och “Jägaren”.  Båda mycket skickligt skrivna.
Det är alltid spännande att få träffa en författare i verkligheten.
Vem är hon egentligen, Bakom Boken?

Tre ord för att beskriva dig själv?

Målmedveten, otålig och snäll.
 

Vad var det som fick dig att skriva en bok?

Litteratur har alltid varit en stor del av mitt liv. Jag lärde mig läsa tidigt och har bara fortsatt. Att jag började skriva själv kändes helt naturligt, som att ta mitt läsande ytterligare ett steg.
 
Det som gjorde att jag till slut bestämde mig för att nu ska det bli en bok var när min mamma drabbades av ALS. Jag gick igenom det där klassiska som man alltid hör, att har du en dröm ska du inte vänta med att förverkliga den, för vem vet hur morgondagen kommer att se ut? När jag befann mig mitt i detta, förstod jag verkligen innebörden av det.
 

Hur fick du idén till din debutbok ”Minnesbäraren”?

Idén fick jag från en tidningsartikel om en man som var dömd till sluten psykiatrisk vård. Han var på permission för att hälsa på vid sin mors grav och hade två vårdare med sig – och rymmer. När jag läste detta fick jag väldigt starka bilder i huvudet och tänkte att det här är ju början på min bok. Och det blev det.
 

Hur gick det till när du fick boken utgiven?

Jag började skriva på “Minnesbäraren” år 2012 och hade innan dess skrivit på andra manus. Några skickade jag in till förlag och, även om de inte blev antagna, fick jag mycket fin återkoppling från flera förlag och uppmuntran att fortsätta skriva.
 
När jag skrivit klart så tog jag kontakt med Hoi förlag som gillade “Minnesbäraren” och gav ut den. Efter det har jag bytt förlag och ges numera ut av Bokfabriken.
 

Vad har du för skrivutbildning?

Jag har ingen formel skrivutbildning. Däremot har jag en bakgrund som kommunikatör vilket gör att skrivande alltid har varit en stor del av mitt jobb. Jag har dessutom läst litteraturvetenskap och språk på universitet vilket jag har nytta av i mitt skrivande.
 
Med hjälp återkopplingen jag fick från de förlag jag skickade mina tidigare manus till, utvecklade jag mitt skrivande och jag brukar se på den perioden som min skrivarskola. Jag är väldigt tacksam för att förlagen tog sig tid att hjälpa mig framåt på det här sättet.
 

Hur ser din skrivprocess ut?

Först arbetar jag snabbt, utan krav på någonting annat än att få ihop min story. När jag har ramarna klara och vet att jag har en story som håller börjar jag fylla på, fördjupa och bygga ut. Jag arbetar igenom mitt manus ganska många gånger och är den typen av författare som har lite svårt att släppa taget. Jag vill gärna fila och fila, men eftersom jag har jag en deadline att förhålla mig till måste jag till slut trycka på ”skicka”, var sig jag vill eller inte. Därefter följer ytterligare rundor med redaktör för att förbättra manuset ännu mer. Grundresearch gör jag innan jag börjar skriva, men den största delen gör jag under tiden som mitt manus växer fram.
 

Är det något som har förändrats mellan din första och andra bok vad gäller process eller tid?

Ja, absolut. Ju mer jag skriver, desto mer slipar jag på min process och mitt sätt att skriva . Som i alla andra professioner blir man bättre med rutin. Nu vet jag till exempel att jag kan spara väldigt mycket tid genom noggrann planering och förarbete innan jag sätter igång med själva skrivandet.
 
Foto: Lisa Jabar
 

Är det lättare eller svårare att skriva bok nummer två?

Både och. Lättare på så sätt att jag har mer rutin, men svårare på så sätt att jag ställer högre krav på mig själv att skapa en lika bra, eller helst ännu bättre, bok än den första.
 

Berätta något om din huvudkaraktär Stina Seger

För mig har det mänskliga varit ett nyckelord när jag har skapat mina karaktärer. Jag vill att man ska kunna känna igen sig i dem och tänka att det där skulle faktiskt kunna hända mig. Jag sätter dem i intressanta sammanhang och ser hur de hanterar det.
 
Stina Seger är min huvudkaraktär och jag brukar likna henne vid en kaktus. Lite taggig utåt och svår att komma inpå livet, men väldigt mjuk och blödig inuti. Hon är väldigt duktig på sitt jobb men går igenom en tuff period i sitt liv och istället för att ta hjälp väljer hon andra mer destruktiva vägar att hantera det. Tyvärr alltså inte på ett bra sätt, men det är ju så vi människor är. Vi väljer inte alltid den mest rationella och kloka vägen (även om de flesta tack och lov inte går så långt som Stina).
 

Vilken av karaktärerna ligger dig närmast?

Stina, främst för att jag har låtit henne gå igenom det som jag själv gick igenom med att förlora en älskad mamma i ALS. Jag vill dock vara tydlig med att Stina inte är jag och Stinas familj är inte min familj. Det finns likheter, men olikheterna är ännu större.
 

Vad är du mest nöjd med i skapandet av dina böcker?

Min ambition har alltid varit att skriva välskrivna kriminalromaner med hög spänningsfaktor. När jag läser alla de recensioner som jag har fått känns det som jag har lyckats med det. Ord som ”snabbt tempo”, ”jag kunde inte sluta läsa” och ”bladvändare” återkommer ofta och det är precis det jag har velat åstadkomma. Dessutom får jag ofta höra att mina böcker är just välskrivna och det gläder mig mycket.
 

Vad fokuserar du på i din andra bok ”Jägaren”?

Besatthet! När något blir så viktigt att det till slut blir det enda man lever för och det enda som är viktigt. Att inte sky några som helst medel för att nå det man föresatt sig.
 

Vad vill du att läsaren ska ta med sig när de läst dina böcker?

Att man ska känna att det här var ju riktigt bra. Att man vill ha mer!
 

Vad är tanken och hur mycket är du involverad i omslaget på dina böcker?

Grundidén med omslagen är att de bygger på en scen i boken. Jag är involverad och är med och tycker till under tiden som de växer fram. Samtidigt inser jag att min formgivare (Anders Timrén) är proffs på det han gör och jag måste lita på att han vet vad som fungerar bra säljmässigt, men också rent praktiskt på så sätt att det ska vara snyggt både i tryck och digitalt.
 
 

Var hämtar du din inspiration ifrån när du skriver?

Inspirationen kan komma från överallt. Det kan vara ett samtal jag hör, en människa jag möter, något jag läser, ser på teve, en resa. Jag är som en svamp som suger åt mig allt.
 

Vad tror du är din styrka som författare?

Oj, svårt att svara på. Kanske min förmåga att portionera ut storyn så att spänningen alltid är hög. Jag stryker mycket som jag känner drar ner tempot. Samtidigt är det en balansgång. Det måste ju även finnas möjlighet att lära känna karaktärerna och miljöerna.
 

Kommer det komma fler böcker om Stina Seger?

Jag arbetar just nu med del tre i serien så ja, det blir det.
 

Vad utmärker en bra bok?

På samma sätt som något är vackert beroende på vem betraktaren är, kan en bok uppfattas som bra eller inte bra beroende på vem läsaren är. Jag tycker därför att frågan om vad som är bra eller inte är bra är svår att svara på eftersom det är väldigt subjektivt. Ska jag gå till mig själv måste en bra bok ha en viss språklig höjd, men den måste också fånga mig och sedan lyckas hålla mig kvar.
 

Har du någon favoritbok/favoritförfattare?

Patrick Süskind ”Parfymen” är en gammal favorit. När det gäller lite nyare litteratur så fastnade Malin Person Giolitos ”Störst av allt” och Mats Strandbergs ”Hemmet”. Fantastiska böcker, var och en på sitt sätt.
 

Framtidsdrömmar och planer framöver?

Väldigt konkret är planen framöver att färdigställa och ge ut del tre i Segerserien. Mer övergripande vill jag få fortsätta skriva och utveckla mitt författarskap till att bli bland de bästa i Sverige.
 

 

Mötet med Kamilla:

 
Mitt intryck av Kamilla är en lugn och klok kvinna med härlig utstrålning. Det var trevligt att ses i bokvimlet, och hoppas att vi ses igen i samband med kommande böcker.
 
 

Tack för pratstunden och lycka till i framtiden! 😊
/Brabocker_books

 

Har ni missat mina recensioner av Kamillas böcker på Instagram?

Här kommer de igen:

Titel: Jägaren
Författare: Kamilla Oresvärd @kamillaoresvard 
År: 2017
Sidor: 312
Genre: Kriminalroman

Handling:
Ett fruktansvärd mord har skett på en ung kvinna. Hon är dödad genom ett stort antal knivhugg och det är hennes lillasyster som hittat henne i köket då hon kom hem efter en sen natt på stan. Vem kan ha gjort detta fruktansvärda dåd och varför? Polisen har få ledtrådar att jobba med. Det är kriminalkommissarie Stina Seger och hennes team som blir inkopplade att lösa fallet:
Stina är sliten och trött. Jobbar alltför hårt, samtidigt som hon i tysthet har sorg efter sin mamma som nyligen gått bort i ALS. Hon jobbar tillsammans med Lovisa, en ung kvinna som fokuserar allt på att göra karriär inom polisen och David, som har svårt att komma över sin skilsmässa och att gå vidare, samt Dan, teknikern som har full koll på sitt jobb och att hitta de rätta ledtrådarna, samtidigt som hans privatliv inte alls går som han planerat. Starka karaktärer som berör läsaren och ger extra djup åt historien.
Dessutom handlar boken om Aron, som vill hämnas – men för vad? Och varför? Samt om Clara, som letar efter kärleken och nu äntligen verkar ha hittat rätt. Eller?
Historien vävs ihop på ett mycket skickligt sätt, alla småsaker som planteras ut får sin förklaring och vem som egentligen är mördaren är mycket svårt att lista ut. Det är inte förrän i slutet som allt får sin förklaring.
Välskriven, svår att lägga ifrån sig, tankvärd och överraskande slut. Jag längtar redan efter nästa bok eftersom jag vill läsa mer om karaktärerna i teamet… 😊👍📚🍁

Boken går att köpa på:
Adlibris och Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *