Bakom Boken – “I huvudet på Miss Lyckad”

Intervju med Veronica Linarfve

Jag har träffat Veronica Linarfve flera gånger i många olika sammanhang. Första gången var på hennes bokrelease hos Lind&Co för ett år sedan. Nu träffades vi på ett café en solig dag i Stockholm.

Vem är hon egentligen, Bakom Boken?


Tre ord för att beskriva dig själv?

Glad, inlyssnande, driven.

Hur kom skrivandet in i ditt liv?

Det började då jag var ung. Vår familj seglade väldigt mycket oavsett väder, så jag är praktiskt taget uppvuxen på en segelbåt. När vi var ute och seglade fanns det inte så mycket att göra, därför började jag skriva. Jag hade livlig fantasi och tyckte tidigt om att göra tidningar och berättelser, till och med innan jag kunde skriva klippte och klistrade jag ihop berättelser.

Under min uppväxt var min mamma väldigt sjuk. Det började ungefär när jag var 4 år och min mamma dog sedan när jag var 16 år. Sjukdomen var som en hemlighet ingen pratade om, så jag började utforska alla jobbiga känslor genom mitt skrivande istället. Via mina berättelser fick jag utlopp för mina tankar och känslor. Alla mina berättelser vid den tiden handlade om en liten flicka med en jättesjuk mamma som dog. Men jag gav ändå alltid mina berättelser något slags lyckligt slut. Jag tror det var redan då jag kom in på Feelgood. Eftersom mitt liv var så jobbigt, ville jag skriva om saker som var ljusare.

Hur kommer det sig att det dröjde ända till nu innan du kom ut med en bok?

Det var så mycket annat som hände i mitt liv. Efter att mamma dog, fortsatte jag att stänga in mina känslor. Jag bet ihop och blev en ”duktig flicka”, pluggade hårt och jobbade. Skötte mig alltid. Gjorde som alla förväntade sig.

År 2000 träffade jag min nuvarande man och flyttade till Stockholm. Av en slump hittade jag min gamla ”Mina Vänner”-bok hemma hos pappa. Där hade jag skrivit att jag ville bli författare när jag blev stor. Att läsa det var ett uppvaknande och i den vevan började jag förstå att jag var på väg helt fel håll i mitt liv. Jag bytte från att vara personalchef (som jag inte gillade) till att jobba med skrivande istället – och fick tillbaka skrivlusten igen.

Hur fick du idén till boken?

Min bok kom till då jag var chefredaktör på ett resemagasin. Jag fick mycket inspiration från den arbetsplatsen som var speciell. Jag började skriva ner allt som hände, vad jag var med om. Jag skrev bara rakt upp och ner. Minnesanteckningar, men på ett lite fiktivt sätt. Tänkte att någon gång ska jag skriva en bok om detta.

Vad hände när du skrivit ihop en bok?

Det här var för cirka sju år sedan nu. Jag satte ihop mina anteckningar till ett råmanus och skickade in det till Sveriges tio största förlag. Jag hade inte berättat för något att jag skrivit detta, ej heller låtit någon läsa. Jag skickade bara in texten, rakt upp och ner – full av självförtroende.

Av detta fick jag 7 standardrefuseringar och 3 stycken positiva svar – de skrev att texten var kul, men inte färdig och påpekade att texten måste bearbetas en hel del.

Jag hade noll koll på bokbranschen och blev förvånad. Trodde att allt var färdigt och att jag direkt skulle få ett förskott på boken, säga upp mig och börja skriva på heltid.  Haha. NU fattar jag vad stort det var att få positivt svar från tre förlag, men det förstod jag inte då.

Vad hände med bokmanuset då?

Det blev liggande i byrålådan efter några halvhjärtade försök att ändra om i texten. Jag skrev även på några andra projekt parallellt, men det rann ut i sanden.

Vad blev ditt nästa steg?

Jag sade upp mig ändå – trots uteblivet förskott. Jag kände att jag inte stod ut längre på den arbetsplatsen. Jag hade en egen firma och fortsatte jobba med den istället.

Mitt i allt så tog jag även hand om min gamla farfar som var sjuk, fram tills han dog. Därefter blev jag utmattad och det blev min tur att bli riktigt sjuk. Det här hände i april 2016. Jag fick bra rehabilitering, men det tog ändå cirka 1,5-2 år att komma tillbaka till en bättre version av mig själv.

Jag har en tavla på mitt kontor som säger ”Never run faster than your guardian angels can fly”. Den har jag alltid tyckt om och efter allt som hänt i mitt liv har jag äntligen börjat förstå innebörden. Jag har hela tiden sprungit för fort framåt…

Jag var tvungen att gå igenom lite saker i livet först, innan jag var redo att skriva klart min bok.

Pressbild: Eva Lindblad

Har du gått någon skrivarutbildning för att skriva skönlitterärt?

Ja, absolut. Jag har gått kurs hos Jorun Modén – författarkurs.se. Det var en svinbra kurs. Där fick jag för första gången lära mig om dramaturgi, struktur och synopsis. Det är ju en helt annan sak att skriva en bok än att skriva copy och journalistiska artiklar, som jag hade utbildning i.

Hur gick det till att få ett förlag?

Det är en snudd på overklig händelse. Helt ofattbart.

Hösten 2017 sitter jag på mitt kontor för att återgå till mitt jobb igen. Friskförklarad, men skör. Tänker ”vad ska jag göra nu?”. I samma ögonblick kommer det ett mail från Martina Nobel på Lind&Co som frågar ”Det där manuset som du skickade in till oss för 5-7 år sedan, blev du klar…?” Det är obegripligt att detta händer just då, jag får gåshud bara jag tänker på det.

Jag bestämmer mig för att ljuga och svarar ”jajamen, det är klart”. Martina skickar över sin version av manuset till mig och jag läser om min text på nytt. Vid den tidpunkten hade jag lärt mig mer om vad ett författarskap innebär, gått kurser etc. Så när jag läser om mitt gamla manus förstår jag vad som behöver göras och skriver om.

Martina Nobel höll på att leta manus till ljudböcker hösten 2017. Vi pratade om mitt manus. Det var ganska mycket i texten som behövde skrivas om, men jag skrev på och efter 2-3 månader skickade jag in texten på nytt till Martina. Hon tyckte att det var kul och Lind&Co ville ge ut den i alla format. Äntligen var det min tur!

Vad det självklart att du skulle skriva feelgood?

Som jag sade tidigare – verkligheten är jobbig nog ändå. Vi behöver underhållning. Böcker är till för att göra människor glada tycker jag. Därför passar feelgood-genren bäst för mig.

Hur ser din skrivprocess ut? En vanlig skrivdag?

Bok ett var väldigt speciell, men jag kan berätta om mitt arbete av bok två.

Jag tänker igenom början och slutet, samt ungefär vad som ska hända på vägen. Det är väldigt övergripande.

Det är så mycket jag vill och ska hinna med, jobb, vänner, familj, så jag skriver jämt när jag får en stund över. Jag har inga fasta rutiner. Jag kan skjutsa sonen till fotbollsträningen och sätta mig i sportcafeterian och skriva. Jag har alltid min laptop med mig och skriver i Word. Jag kan skriva var som helst. Jag har köpt in ett par ljudreducerade hörlurar som jag sätter på mig då jag skriver. Inget kan störa mig, oavsett var jag befinner mig.

Jag har ofta massor med olika versioner av mitt eget skapande. I jobbet är jag grymt organiserad, men i mitt skrivande blir det mer ett kreativt kaos.

När jag skrivit klart råmanuset kan det hända att jag har några kapitel kvar att skriva. Och då brukar jag alltid fundera på om jag verkligen behöver skriva dem? Om jag själv tycker att det är tråkigt, tycker inte läsaren det också då? Jag går mycket på känsla. Jag vill helst bara skriva det som är roligt. Transportkapitel tycker jag inte om så det blir inte mycket sånt i mina böcker.

Dock tyckte några att den första boken var lite för snabb och rapp, så i tvåan har jag dragit ner tempot lite. Den kommer fortfarande vara rolig och rapp, men lite lugnare.

Hur lång tid tog det från idé till färdig bok?

Vad gäller den första boken så kontaktade Martina mig hösten 2017 och boken kom ut maj 2018. Men då var det ju cirka sju år sedan jag började skriva på den. Efter min första bok har jag hunnit skriva en till, som kommer ut i april 2019.

När jag hade pratat igenom texten med Martina fick jag lyfta ut en massa händelser som jag tänkte kunde få bli grunden till bok två. Då lovade Lind&Co att de skulle köpa bok två också. Jag gick alltså från noll böcker till ett bokkontrakt på två böcker direkt. Det händer ju nästan aldrig för en okänd debutant! Helt otroligt!

Pressbild: Eva Lindblad

Har du någon agent som hjälpt mig att förhandla?

Nej, jag gjorde allt själv och lyckades vara ganska tuff. Jag är nöjd med mitt avtal.

Jag har hållit på mycket med text, jag har köpt in andras texter då jag var chefredaktör. Jag har ett ganska osentimentalt förhållningssätt till min text, till skillnad från många andra författare. Vissa författare ÄR sitt författarskap. För mig är inte min text jag, utan något separat.

Så du har inga problem med att få kritik på din text?

Det beror på. Det värsta är om jag får kritik på någonting som redan är ute och som jag inte kan göra någonting åt. Speciellt om det är ett fel som jag själv känner till – DÅ är det jobbigt att få kritik.

Berätta lite om dina karaktärer i böckerna?

Louise, min huvudperson, är lite Birget Jones-aktig (dvs väldigt långt ifrån mig själv).

I den andra boken får hennes syster Kajsa mer plats. Från början var hon mer med i ettan, men fick lyftas ut. Jag är helt frälst i den karaktären. Hon överraskade mig, tog över och utvecklade sig själv – och jag fick bara ”följa med”…Sedan kom det även in en IT-konsult i berättelsen, som jag inte alls tänkt på. Han bara ”kom”. Det är sant som de säger – karaktärerna tar över när man skriver.

Vad är svårast med att skriva?

För mig är det svårast att det är så mycket att hålla ordning på. Att göra synopsis och struktur. Jag vill bara sätta mig och börja skriva. Det går ett tag, men sedan trasslar man in sig om man inte har en struktur.

Jag tycker att det är jättesvårt att begripa att skrivande inte bara handlar om att få ner meningarna på papper, utan att det även handlar om att ta en promenad, få inspiration, få distans – det är också skrivarbete. Alltid när jag ska ta ett bad, då får jag inspiration! Nu för tiden har jag med mig min mobil överallt och pratar in på den när tankarna kommer.

Vad är din styrka som författare?

Jag är bra på igenkänning. Vardagliga, nära saker kan jag beskriva på ett sätt så att det blir roligt. Det komiska i det lilla, i eländet. Jag hittar det som kan bli roligt.

Hur pass involverad är du i böckernas omslag?

Det är jätteviktigt för mig och jag lägger mig i. Jag tror att jag är skitjobbig.

Emma Graves har gjort omslaget på min första bok. Jag gillade idén med blommorna. Jag älskar pioner. Sedan la jag till vissa detaljer runt om. Kvinnan på bilden är dock kanske en aning för snygg?

Jag var väldigt noga med typsnittet och letade jättelänge för att hitta rätt. Bok två fokuserar vi på VR-glasögonen som har en central roll i den boken. Jag har aldrig sett något sådant på ett omslag tidigare, så det är roligt och lite unikt.

Vissa detaljer går igen i båda böckerna, t ex kaffekoppen och pennan. Jag tycker att böckerna hänger ihop på ett bra sätt.

 


Vad har du fått för läsareaktioner?

Att den är lättläst, rolig, att man fastnar i den. Att man skrattar mycket.

Var hämtar du din inspiration?

Av livet i stort.

Vad vill du att läsaren ska ta med sig efter att ha läst din bok?

När andra läser mina texter vill jag underhålla och att de ska bli glada. Mina två första böcker, Miss Lyckad-serien, är bara till för att underhålla. Läs, må bra en stund och lägg bort den sedan.

Hörde att du nu skriver på din tredje bok som ska vara fristående och som du kallar en ”Feel-all”. Vill du berätta om den?

Det kommer att bli en feelgood den också, men på ett litet annorlunda sätt. Jag kommer att ta upp ett mycket svart ämne med en stor portion humor. Det kommer vara en kvinnlig huvudroll. Den är lite mer ”feel-all”. Man kommer att känna mer när man läser den här boken än de tidigare, både skratta och gråta.

Den här boken är mycket svårare för mig att skriva, men jag känner att den är viktig och jag vill verkligen skriva den. Jag har något att säga.

Vad anser du utmärker en bra bok?

Jag gillar underhållningslitteratur. Relationsromaner.

Vilken är din favoritbok/författare?

Liane Moriarty tycker jag mycket om – hennes böcker är jättebra! ”Öppnas i händelse av min död” är ju hennes allra bästa, tycker jag. Det är så man själv vill skriva. ”Stora små lögner” är också en favorit.

Hon lyckas skildra relationer som går in i varandra så otroligt bra. Hon har tagit den här genren till en ny nivå.

Gail Honeyman med sin debutroman ”Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt” är helt fantastisk. Alla kämpar vi med någonting. Hur man än ser ut på ytan, så vet man inte vad som döljer sig inuti en annan människa.

Marion Keyes älskar jag också. Speciellt hennes tidigare böcker ”Oväntad semester” och ”Vattenmelonen”.

Framtidsdrömmar? Planer framöver?

Jag ser mig som författare i framtiden och planerar att fortsätta att skriva. Jag skulle gärna skriva på heltid om det fanns möjlighet till det. Det kommer åtminstone att bli en ”Miss Lyckad” – bok till framöver. Jag funderar på om den roliga syrran kanske ska få en egen bok? Jag undrar hur det ska gå för henne? Sedan har jag även en fjärde bok i huvudet som jag tänker på.

Om du fick ge ETT råd till en blivande författare – vad skulle det rådet vara?

Ge inte upp!

Får man säga flera råd? Jag har några ytterligare tips:

Mitt absoluta råd – lyssna inte på allmänt tyckande! Man vill att alla ska läsa, men då får man samtidigt alla möjliga råd tillbaka. Anlita istället ett proffs, det är värt pengarna! Någon som kan hjälpa dig att bli en bättre skribent.

Att skriva är ett hantverk. Investera i ditt författarskap om du är seriös. De flesta hobbys kostar pengar. Att anlita en lektör eller att gå en skrivarkurs är värt pengarna.

Ta dig själv på allvar och ge dig själv de bästa förutsättningarna.

 

Mötet med Veronica:

Mitt intryck av Veronica är en stark och klok kvinna som är lätt att tycka om.

Jag upplever henne som omtänksam, ärlig och trevlig.

Tack för intervjun och lycka till i framtiden!😊

/Brabocker_books

Har ni missat min recension av Veronicas bok på Instagram?

Här kommer den igen:

Titel: I huvudet på Miss Lyckad
Författare: Veronica Linarfve @veronicalinarfve
År: 2018 
Sidor: 243
Genre: Feelgood
Förlag: Lind & Co @lind.co
Handling:
Boken handlar om Louise Locke som vill vara lyckad och ha ett perfekt liv.
Hon har en bra sambo i Johan, men varför vill han inte gifta sig?
Hon har tre barn, men det är svårt att räcka till och vara en bra mamma.
Hon har ett roligt jobb på ett resemagasin, även om chefen kan vara lite väl jobbig och hon är osäker på om hennes arbetskamrater verkligen vill henne väl? Finns det möjlighet att avancera till chefredaktör, eller har hon ingen chans?
Hon har en lillasyster, Kajsa, som är impulsiv och livsbejakande, något som Louise inte alltid tycker är så positivt, men har dåligt samvete för att hon inte är en mer stöttande storasyster.
Hur gör man för att räcka till och vara en lyckad person? Och vad händer när Johan helt plötsligt börjar vara hemlighetsfull, låsa telefonen och få konstiga sms? Är han otrogen?
Hur ska Louise göra för att vända sitt liv till att bli så lyckat som hon önskar?
Det här är en mycket underhållande bok. Många situationer man känner igen sig i och kan skratta lite generat åt. Perfekt sommarläsning och en bra debut! 😊📖💕🌸☀️

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *