Bakom Boken – “Höstdåd”

Foto: Brabocker

Intervju med Anders de la Motte

Jag har mött Anders flera gånger på Bokmässan i Göteborg. Första gången försökte han sälja in sin MemorRandomserie, men jag var väldigt svårflirtad. Anders gav sig inte utan lyckades övertala mig att han var en författare värd att läsas – vilket jag idag är mycket glad över. Han hade rätt. Denna intervju är dock en mailintervju, då vi bor på olika platser.

Vem är han egentligen, Bakom Boken?

Tre ord för att beskriva dig själv?

Ambitiös, vetgirig och strukturerad

Vad fick dig att gå från att jobba som polis till att skiva böcker?

Jag var bra på att skriva i skolan men jag hade aldrig någon författardröm som liten. Å andra sidan hade jag inte heller någon dröm att bli polis. Däremot har jag alltid älskat att läsa, titta på film och lyssna på andras berättelser. Någonstans när jag passerat 35 växte så en dröm fram om att inte bara vara passiv läsare/tittare/lyssnare utan försöka berätta min egen berättelse.

Dina senaste böcker ”Slutet på sommaren” och ”Höstdåd” skiljer sig markant från dina tidigare. Vad fick dig att ändra stil?

Jag är en ganska otålig människa och dessutom väldigt vetgirig. Eftersom jag inte gått någon skrivarutbildning är jag nyfiken på att utforska olika litterära grepp och det ända sättet att göra det är att helt enkelt byta stil lite då och då. Jag bytte även 2014 då jag gick från geim-seriens humor och engelska gamer-slang till den mörkare och hårdkoktare MemorRandomserien men stilbytet till Slutet på sommaren är hittills mitt största. Utmaningen här handlade om att prova skriva utan nästan alla de spänningsattribut jag använt i MemoRandomserien men ändå försöka hålla spänningen levande genom stämningen och karaktärerna snarare än handlingarna.

Hur ser din skrivprocess ut? En vanlig skrivdag?

Jag går upp, äter frukost med barnen och skjutsar dem till skolan. Fram till tio gör jag mejl, intervjuer och annat och klockan tio börjar jag skriva. Normalt håller jag på fram tills cirka halv fem-fem då familjen kommer hem. När det börjar närma sig deadline lägger jag på ett pass mellan tio och två på natten. Jag är utpräglad nattmänniska och fungerar inte på morgonen.

Hur lång tid tar det ungefär för dig från idé till färdig bok?

Det är svårt att säga eftersom tankeprocessens exakta början inte är lätt att fastställa men ett drygt år från ax till limpa skulle jag nog säga.

Är det någon skillnad mellan din första och sista bok vad gäller tid, upplägg, skrivprocess?

Oh ja! Min första bok var ett rent hobbyprojekt som bara handlade om skrivglädje och egentligen var helt kravlöst. Numera är skrivandet mitt yrke och jag behandlar det som ett sådant. Jag har lärt mig en massa saker på vägen och har dessutom läsare som förväntar sig saker av mig så pressen är betydligt högre. Men det är fortfarande lika roligt!

Foto: Anders Hansson

Vad är utmaningen i att skriva ett mer långsamt tempo mot tidigare högt?

Att skriva högtempo med mycket action är lättare. En dialog blir automatiskt spännande om den ena personen är seriemördare och håller i en köttyxa. Utmaningen ligger i att få dialogen (och handlingen) lika spännande fast utan attributen. Då måste man arbeta hårdare med karaktärsfördjupningarna, stämningen och miljöerna. I de senare böckerna finns egentligen inga utpräglat onda människor, de flesta karaktärerna anser nog att de gör vad som är rätt, men resultatet blir ändå tragiskt. De goda intentionernas ondska, det intresserar mig.

Hur jobbar du med research när du skriver?

Eftersom de senare böckerna är väldigt miljödrivna åker jag runt mycket och fotograferar och försöker känna av stämningar. Jag försöker också prata med människor och lära mig saker om trakten. Internet är en outsinlig källa till kunskap men inget slår ett platsbesök.

Vilka läser dina böcker?

Oj, det är väldigt, väldigt blandat. Allt från läsovana femtonåringar (geim) som fått boken av mamma/flickvän/lärare/bibliotekarie – via popkulturnördar till thrillerälskare (MemoRandom) hela vägen till människor som egentligen inte läser deckare (Slutet på sommaren)

Vad har du fått för läsareaktioner för de senaste två böckerna?

I oerhört överväldigande grad positiva. Det är alltid nervöst att byta stil men med “Slutet på Sommaren” och “Höstdåd” fick jag tiotusentals nya läsare, vilket är fantastiskt!

Vad upplever du som svårast med att skriva en bok?

Egentligen inget, alla moment har sina utmaningar. Men hur man än vänder och vrider på processen måste man ändå till sist sätta sig på rumpan och börja med sidan ett.

Vad är du mest nöjd med i ”Slutet på sommaren” samt ”Höstdåd”?

Stämningen, miljöerna och karaktärerna.

I ”Höstdåd” växlar historien mellan åren 1990 samt 2017. Skriver du kapitlen i färdig ordning, eller skriver du två olika berättelser som du sedan fogar samman?

Jag skriver oftast linjärt, dvs i den ordning man senare läser. Ibland har jag upptäckt att det fattas ett avsnitt någonstans för balansen i berättelsen och då hoppar jag tillbaka, men oftast håller jag mig i rätt ordning. Det brukar bli bäst så.

Framsidan på böckerna – tankar kring dem?

Maria Sundberg har gjort ett fantastiskt jobb med omslagen och de fångar precis stämningen i böckerna. Den nedre bilden på Höstdåd har jag faktiskt själv tagit. Det är ”mitt” stenbrott från 1990.

Forum förlag
Forum förlag

Var hämtar du din inspiration?

I huvudsak från saker jag läser eller ser på TV/Film.

Vad tror du är din styrka som författare?

Att jag är snabb, duktig på att lösa problem och att jag har en bra känsla för hur en historia ska byggas upp.

Vad vill du att läsaren ska ta med sig när de avslutat en av dina böcker?

De ska helst drabbas av den där härliga ”aha”-känslan man får då man med ens måste omvärdera allt man läst och nästan vilja läsa om med nya ögon. Lite som när man sett filmen ”De misstänkta”. Sedan blir jag extra glad om berättelsen hänger kvar i läsarens medvetande några veckor.

Foto: Anders Hansson

Vad anser du utmärker en bra bok?

Att det är en bra och fångande historia som gör mig som läsare intresserad av att vilja veta mer. Det spelar egentligen ingen roll vilken genre, bara författaren lockar in mig i berättelsen.

Vilken är din favoritbok/författare?

Oj, vilken fråga. Det finns så många och varierar så kraftigt beroende på mitt humör. Jag sejfar med The Great Gatsby.

Framtidsdrömmar? / Planer framöver?

Att avsluta tredje boken i Skåneserien med titeln ”Vintereld” samt att komma igång med inspelningen av TV-serien av samma böcker.

Om du fick ge ETT råd till en blivande författare – vad skulle det rådet vara?

Börja! Skillnaden mellan en läsare och en författare är att en av dem har börjat att skriva.

Foto: Brabocker

Mötet med Anders:

Mitt intryck av Anders är en trevlig, målmedveten man som inte ger sig i första taget. Det är alltid trevligt att träffa honom och jag ser mycket fram emot hans kommande bok.
Tack för intervjun och lycka till i framtiden! 😊
/Brabocker_books
 
 

Har ni missat min recension av Anders senaste bok på Instagram?

Här kommer den igen:

Titel: Höstdåd
Författare: Anders de la Motte @andersdelamotte
År: 2017
Sidor: 420
Genre: Kriminialroman, drama
Förlag: Forum @bokforlagetforum
Handling:
Boken handlar om Anna Vesper, en mordutredare från Stockholm som flyttar ner till Skåne tillsammans med sin tonårsdotter efter att mannen/pappan har dött i cancer. Hon ska tillträda som polischef efter Henry Morell som haft tjänsten i många år och nu ska gå i pension.
Det är inte lätt att komma in på den lilla orten som ensam kvinna från Stockholm och få respekt. Anna får kämpa i motvind. Lika bevärligt är det hemma, där hennes tonårsdotter är upprorisk och svår. Dessutom har Anna flytt från ett problem som hon försöker hålla hemligt, men det är en kamp mot tiden.
Snart märker Anna att bygden är starkt påverkad av en händelse som inträffat för 27 år sedan och ett dödsfall som fortfarande är olöst. Det var fem barndomsvänner som tältade vid en sjö, varav en hittades drunknad på morgonen efter. Tre av barndomsvännerna bor kvar och den fjärde kommer av en händelse dit. Anna börjar läsa om fallet och prata med personerna runt om. När så ett ytterligare dödsfall inträffar som verkar ha koppling till den gamla händelsen, blir Anna ännu mer engagerad. Men det verkar som att någon vill låta det gamla vara glömt och ser inte med blida ögon på Annas efterforskningar…
Vad hände egentligen för 27 år sedan? Var det en olycka eller ett mord? Vem är det som vill lägga locket på och hindra Anna i sitt arbete? Hur ska Anna göra med sin hemlighet hon bär på och hur ska hon göra för att nå fram till sin tonårsdotter igen?
En mycket bra bok som är svår att lägga ifrån sig. Man blir snabbt engagerad både i historien och karaktärerna. Bra språk och en stigande spänning ända fram till det överraskande slutet. Anna Vesper är en karaktär som jag hoppas att Anders de la Motte kommer att låta leva kvar i framtida böcker, för henne vill jag läsa mer av! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *