Bakom Boken – “Heroine”

Intervju med Mons Kallentoft och Markus Lutteman

Vid releasen av deras senaste bok “Heronie” var jag på plats och lyssnade till författarna. Jag fick även möjlighet att ta bilder. Dock var de båda männen mycket upptagna, så själva intervjun gjorde vi mailledes. Detta är första gången jag intervjuar två författare ihop, vilket är roligt. Jag lät samma fråga gå till båda, så får de svara var och en på sitt sätt.

Vilka är de egentligen, Bakom Boken?

Tre ord för att beskriva dig själv? / Tre ord för att beskriva Mons/Markus?

Markus: 
Jag är: Nyfiken. Påhittig. Snabb. 
Mons är: Driven. Sökare. Osvensk.

Mons:
Jag är: Flitig. Långsint. Skicklig.
Markus & Mons är : “Ett Bra Team” eller Vassa. Trevliga. Glada.

När i livet började du skriva?

Markus: 
Redan i femårsåldern ritade jag mina första sagor, och så dikterade jag för mamma vad hon skulle skriva för text till bilderna. Det var äventyr och spänning redan då. Under skoltiden älskade jag när vi fick skriva fria berättelser, och någonstans under tonåren väcktes de första mer seriösa tankarna på att någon gång bli författare.

Mons:
Jag var fjorton år och sängliggande efter en operation. Det var före internet, så jag var uttråkad.

Hur träffade du Mons/Markus? Vad gjorde att ni bestämde er för att börja skriva ihop?

Markus:
Mons och jag träffades första gången vid en bardisk efter Pocketgalan 2008, då vi båda fick pris för att våra böcker hade sålt bra. Några år senare intervjuade jag Mons inför en bokmässa i Örebro och sedan gick det ytterligare några år innan jag fick ett mycket överraskande samtal från Mons agent. ”Mons har en idé om ett nytt bokprojekt, och han vill gärna skriva de böckerna tillsammans med dig.” Timingen var perfekt. Jag hade skrivit ett antal non fictionböcker och var väldigt sugen på att ge mig ut på fiktionens okända stigar.

Mons:
På en pocketfest. Vi hade fått pris för att ha sålt många böcker. Sedan sågs vi igen många år senare när jag ville ha en medförfattare till Herkulesserien.

Hur ser er skrivprocess ut när ni skriver ihop?

Markus:
I början var det ganska uppstyrt. Mons skrev detaljerade synopsis, och sedan tog jag över och skrev den första manusversionen. Efter att redaktören hade granskat texten jobbade vi sedan upp manuset tillsammans. Sedan dess har arbetsuppdelningen blir mer flytande. Grundidén till Heroine kom till exempelvis från mig.

Mons:
Jag börjar med berättelsen. Markus skriver ett utkast, kapitel för kapitel. Därefter redigerar vi ihop det till ett mästerverk! Förhoppningsvis…


Hur lång tid tar det ungefär för er från idé till färdig bok?

Markus och Mons samstämmigt: 
Ett år. Då arbetar vi från och till heltid.


Vad är fördel respektive nackdel med att skriva tillsammans med någon annan?

Markus:
Två människor som är väldigt olika men som strävar mot samma mål kan tillsammans skapa något som hade varit omöjligt för var och en att åstadkomma på egen hand. Fler fördelar: Lagkänslan, och att hela tiden ha någon att bolla med. Nackdelen: Två olika viljor gör att man ibland får kompromissa.

Mons:
Det är bra att ha något att bolla komplexa intriger med – och vara sur på recensenter ihop med.

Vad är den största skillnaden mellan er två i författarskapet anser du?

Markus:
Jag kommer från journalistiken. Mons från skönlitteraturen. Det påverkar både språk och arbetsmetod – och i vårt fall är den kombinationen en verklig styrka.

Mons:
Markus är journalist från början, jag konstnär. Det gör att vi närmar oss fiktionen lite annorlunda. Markus utifrån fakta, jag utifrån känsla. Grovt förenklat.Vad tror du är din styrka som författare? Vad anser du vara Mons/Markus styrka?

Markus:
Min styrka: Att jag skriver rappt och enkelt och att jag har en journalistisk nyfikenhet.
Mons styrka: Att han är väldigt medveten om vad han gör, och att han med små medel kan bygga upp en stämning som ramar in berättelsen.

Mons:
Min styrka är stilistik och intrig, samt att jag är en riktig konstnär. 99% av mina svenska deckarförfattarkollegor är tyvärr inga riktiga författare.
Markus är en riktig författare. En bra sådan. Han har både känsla och intelligens.


På vilket sätt har ni utvecklats som författarduo i detta samarbete?

Markus:
Vi känner varandra och våra karaktärer bättre och bättre, vilket gör oss starkare som team.

Mons:
Vi är mycket mer samkörda nu än i början. Markus har blivit en mycket skickligt fiktionsförfattare.


Var kommer idén med Herkulesserien ifrån och hur många delar planerar ni göra?

Markus:
Idén är Mons, så denna fråga får han svara på.

Mons:
Jag ville använda kraften i en uråldrig myt. Då kom Herkulesmyten till mig, när jag lät det undermedvetna arbeta ostört under en längre vistelse i Asien. Det ska bli tolv delar, en för varje stordåd.

Berätta om karaktären Zach – vad var tankarna med denna huvudperson?

Markus:
Idén är som sagt Mons. Jag kan dock tillägga att det har varit roligt att få vara med och utveckla karaktären. Att läsa in sig på myten och se vilka av Herkules karaktärsdrag och kännetecken man kan använda sig av när man bygger upp Zack som karaktär. Två exempel: Herkules var känd för att vara en jävel på att slåss med stridsklubba. Därför är vår Zack en hejare på att slåss med batong. Herkules hade stora alkoholproblem, och därför har Zack problem med droger.

Mons:
Han är en modern Herkules – sårbar och osårbar på samma gång. Ung, vacker, men samtidigt full av fel och brister. Sexig som fan och grym i sängen!

Vad är du mest nöjd med i arbetet med Herkulesserien?

Markus:
Jag är mest nöjd med att varje ny bok har blivit lite bättre än den förra.

Mons:
Att vi lyckats skapa thrillers med högre tempo än några andra svenska böcker – och de flesta utländska också, för den delen.

Vilken bok har varit jobbigast att skriva? Varför?

Markus:
Den första var nog jobbigast, bland annat för att allt var nytt och vi inte kände varandra och våra karaktärer så bra som vi gör nu.

Mons:
Den första boken, “Zack”. Vi var inte samkörda då på samma vis som vi är nu.

Vad vill ni förmedla med böckerna?

Markus:
Grym spänning marinerad i en het kryddblandning bestående av flertusenåriga myter och dagsaktuell samhällsproblematik.

Mons:
Hur det är att vara människa. Läsaren ska känna botten i sig själv och få en förhöjd känsla av världen han eller hon befinner sig i.

Var hämtar ni inspiration till intrigerna?

Markus:
Från den värld vi lever i.

Mons:
Resor, nyheter, konst och ännu mer konst – samt förstås i de gamla myterna.

Hur gör ni research?

Markus:
Vi tar oss stora friheter med verkligheten, men är noga med vissa detaljer som annars skulle kunna sänka trovärdigheten. Fler scener i ”Heroine” än man kanske tror har en journalistisk förankring i verkligheten.

Mons:
Läser och googlar. Ibland ger jag mig ut i miljöer, men inte så ofta – den biten är Markus bäst på.

Trots att ni skriver om mycket brutala saker, finns det en slags mjukhet i texten. Var kommer den ifrån?

Markus:
Jag tror att det hårdare blir mer effektivt om man balanserar det med det mjuka. Om Zack först sitter och hjälper sin tolvåriga granne Ester med läxorna blir det mer effektivt om han i nästa scen är inblandad i en brutal kamp på liv och död, och vice versa.

Mons:
Mjukheten kommer från medkänslan, inlevelseförmågan – vilken kommer från en riktig djup människokännedom, som vi vet att kanalisera via konstnärlig form: Den skrivna thrillern.

Vilka är era läsare?

Markus:
Av den respons vi får tolkar jag det som att vi fångar in allt från 20-åriga killar till 70-åriga damer, vilket är roligt.

Mons:
Ett brett spektrum, men mest kvinnor mellan 25-50 år. En underbara läsargrupp, kvalificerad och entusiastisk.

Vad utmärker en bra bok?

Markus:
Att man sugs in i den utan att riktigt förstå varför. Det kan gälla såväl en lågmäld vardagsskildring som en actionthriller.

Mons:
Form, intrig och stil i samstämmighet. Konstnärlig riktning. Karaktärer du bryr dig om, och som med all konst: Det sublima är viktigast – du ska få en förhöjd livskänsla när du läser boken.

Favoritförfattare och/eller bok?

Markus:
Min favoritbok alla kategorier är ”The Road” av Cormac McCarthy. Efter bara tjugo sidor förstod jag att detta skulle bli en av mina favoritböcker. Då har författaren lyckats med något utöver det vanliga.

Mons:
Cormach McCarthys gränstrilogi, Raymond Carvers noveller. “Den store Gatsby av Fitzgerald.

Hur många böcker har du skrivit vid sidan om denna serie (på egen hand)?

Markus:
På egen hand: Tre böcker. (El Choco, Utsatt och Blodmåne.) 
Med andra: ”Det du inte såg” (med Patrik Sjöberg) och Per Holknekt 1960-2014 (med Per Holknekt).

Mons:
14 tror jag, eller 15. Fler än snittet. Jag kommer skriva tills jag inte längre kan – jag vill aldrig pensionera mig! Riktiga konstnärer gör inte det, de jobbar med sin konst – begriper meningen med det.

Framtidsdrömmar/planer?

Markus:
Att skriva något i en genre jag inte tidigare provat på, och med ett språk jag inte tidigare använt. Samt att förändra världen.

Mons:
Skriva fler och bättre böcker. Få ägna mig åt skrivandet. Konsten har en poäng i sig – kanske är arbetet livets egentliga mening…?

Mötet med Markus och Mons:

Mitt intryck av Markus är en öppen, trevlig och intelligent person som är lätt att prata med.
Mitt intryck av Mons är en mer tystlåten, observerande, tänkande och intelligent person med stor integritet.


Två väldigt olika personer som tillsammans skriver fantastiska böcker ihop!
Tack för pratstunden och lycka till i framtiden! 😊
/Brabocker_books

Har ni missat min recension av boken på Instagram? Här kommer den igen:
Titel: Heroine
Författare: Mons Kallentoft @monskallentoft och Markus Lutteman @markuslutteman

År: 2017
Sidor: 359
Genre: Thriller
Handling:
Helene Svensson, arbetar som socialsekreterare i Stallhagen, ett område utanför stockholm med hög invandring och kriminalitet. Där går hon allmänt under namnet “Heroine” och många ser henne som en god ängel och låter henne vara ifred. Men en dag blir hon överfallen utanför jobbet på väg mot sin bil. De är fyra män som för bort henne, slår, binder och våldtar henne. Någon filmar henne efter överfallet, då hon ligger fastbunden, och filmen läggs upp på nätet. Polisen ser filmen och inser att Helene måste räddas snabbt, innan hon förblöder.
Kriminalinspektör Zack Herry skickas in i området. Ett område där gängkriminalitet tagit över och där poliser blir överfallna så fort de visar sig. Han måste vara listig och försiktig om han ska klara sig. Dessutom, det som ingen annan känner till, så kände han Helene för många år sedan och har en skuld att åtgälda – vilket gör uppdraget ännu viktigare för honom.
Kommer Zack att hitta Helene i tid och kommer hon i så fall fortfarande vara vid liv…?
Boken är den fjärde, fristående fortsättningen på “Herkulesserien” om Zack. Boken utspelar sig under 24 timmar, med korta kapitel, exakta klockslag, extrem spänning och hög puls. Välskriven och mycket svår att lägga ifrån sig. Kan vara den hittills bästa boken i serien. Grymt bra. Jag säger bara en sak – läs den! 😊📖


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *