Bakom Boken – “Händig man sökes”

Intervju med Jöns Hellsing

Jöns bjöd upp mig till hans kontor i Stockholm, där han tillbringar dagarna med sitt “vanliga jobb”.

Vi satt och samtalade i ett trevligt konferensrum medan solen sken utanför fönstret.
Jag har läst och recenserat hans bok som jag tyckte mycket om. Det här var första gången vi träffades och jag var väldigt nyfiken.
Vem är han egentligen, Bakom Boken?

Tre ord för att beskriva dig själv?

Snabb (kort mellan tanke och handling), lustdriven (går igång på det jag tycker är roligast för stunden) och konceptuell (dras till vackra helheter).
Jag är en visionär. Tänker hela tiden flera steg framåt. Vill alltid tänka stort!

När i livet började du skriva?

Beror på vad man menar med att skriva. Jag har skrivit musik sedan jag var 20 år, både text och musik. Jag har skrivit reklam i ca 25 år, eftersom jag jobbar med det.
Jag har påbörjat en deckare och har saker i byrålådan, men aldrig gett ut någon bok tidigare.
Dock skrev jag musik till en musikal/tv-serie när jag var 38 år som var ett projekt på SVT Drama. Det var 12 svenska poplåtar som jag skrev tillsammans med en vän och som skulle vara grunden i en dramaserie för ungdomar. Tyvärr lades projektet ned när producenten fick ett nytt jobb.

Hur ser din skrivprocess ut?

Först har jag en kreativ process då jag bara tänker en massa saker. Därefter skriver jag ner allt. Visst kommer det även tankar under tiden jag skriver, men mest kommer i min inspirations- och tankefas som jag har innan.
När det gäller böckerna har jag det mesta klart innan jag börjar skriva. Jag har hela trilogin i skallen, kan man säga. Jag låter hjärnan göra grovjobbet och har disponerat som en galning. Sedan är det bara det roliga, skrivandet, kvar – men då vet jag exakt vart jag ska.
Jag skriver ned allt, gör dispositioner och listor. Gör storyn i stora drag. Vilka är vändpunkterna? Jag brukar tänka att 25% är första akten, 50% mitten och 25% sista akten. Jag bryter ner boken i kapitel, vilka jag delar in i de olika akterna och bestämmer mig för vad de ska innehålla. Jag är väldigt strukturerad.

Håller din struktur hela vägen, eller ändras historien under processens gång?

Historien håller i princip sig helt till det jag bestämde mig för från början. Men när jag skriver försöker jag hålla mig enbart till det kapitel jag skriver på och inte tänka på resten, utan litar på att helheten håller (eftersom jag planerat så noga). I ett kapitel vet jag t ex att fyra saker måste hända, en ny karaktär ska komma in, de ska bråka etc. Men hur allt ska ske, det måste jag ju skapa medan jag skriver – det kan man inte planera i förväg.

Genom mitt reklamjobb har jag lärt mig dramaturgi och hur man bygger upp en bra historia.
I den här boken/serien har jag verkligen försökt följa dramaturgins grundlagar och bygga upp den på rätt sätt.

I stort ser slutversionen av boken ut som jag planerat. Det kan hända att jag byter plats på något kapitel, eller lägger till ett kapitel. Men det är allt.

Jag är noga med att jag vill ha ett bra slut. Man vet hur boken ska sluta, så tar man en gummisnodd och drar den från slutet fram till första scenen i boken – och när man släpper ska historien bara forsa fram.

Hur ofta skriver du?

Jag har cirka en skrivkväll i veckan då jag jobbar disciplinerat. Jag skulle gärna ha mer tid, men eftersom jag även har ett vanligt arbete är det svårt. Till kommande böcker ska jag dock gå ner lite i arbetstid och ta en skrivdag istället för bara en skrivkväll. Det ser jag fram emot för jag är otålig att få skriva ner allt jag har i huvudet.

Berätta om karaktärerna i boken/trilogin? 

Trilogin hänger ihop i en enda lång berättelse som sträcker sig över fem år. Huvudkaraktären för hela trilogin är Heather. Det är runt henne och hennes pub som berättelsen kretsar.

Jag har jobbat lite med ett begrepp som heter ”Falsk huvudperson” inom dramaturgin. Man tror att någon är huvudperson, men så plötsligt rycks personen undan dramatiskt och överraskar. Bl a Hitchcock arbetade mycket med den metoden. Jag tycker om detta grepp. Läsarna blir berörda, överraskade och upprörda. Något som jag tycker är kul.

Utåt sett kanske jag mest är lik karaktären John, men jag kan faktiskt identifiera mig på något sätt med alla personer:

John
Huvudkaraktären i bok ett. Han är främlingen som kommer till den skotska byn i en Volvo (precis som jag själv gjorde då jag var 28 år.) John har författardrömmar och en känd pappa som nu är död. Dock valde jag att göra honom till engelsman istället och lät Anna vara svensk.

Lorden
Jag är den främmande markägaren som kommer utifrån och bestämmer i byn, därför vet jag hur det känns. Jag är visserligen inte lord, men byborna kallar mig ändå för “land lord”.
Lorden är gift, men har inga barn. Han tänker på framtiden och har onda planer. Lorden är en egoist.

Anna
Svenska och gift med lorden. Hon är väl i stort sett nöjd, men saknar något. Hon är konstnärlig, poetisk lagd, fantasifull, lekfull. Jag vill att man ska tycka om och förstå henne, fast hon gör fel.

Heather
Äger puben i byn och tillhör en gammal släkt på ön. Hon har en blivande man, Colin, som har hett temperament. Hon närmar sig John lite senare i boken och de utvecklar en vänskap.

Mr Bradley
Lordens butler. En lojal tjänare som agerar på Lordens order i allt han gör.

Sarah
Sarah är Heathers lillasyster och kammarjungfru till Anna.

Duncan
Flickornas pappa Duncan, f d polis, är nationalist och inte särskilt förtjust i engelsmannen John.

Känner du press över ditt skrivande med tanke på din egen pappa (som var känd författare)?

Jag känner nog press, men den är inte obehaglig. Mer lustdriven.
Jag tänker: ”Vilken lyx att få hitta på något från två tomma händer till något som folk sedan går och köper!”

Vad vill du att läsaren ska känna när de läser din bok?

Framför allt en stund verklighetsflykt. Jag vill inte lämna ifrån mig en ”viktig bok” utan mer en stunds avkoppling.
Men trilogins grundberättelse är att markägaren, Lorden, börjar på topp och sedan tar markägarna långsamt allt mer makt över lorden ju längre tiden går. Så ett djupare budskap med boken är att öborna tar makten över sina liv på bekostnad av Lorden. Precis som vår egen familjehistoria. Markägarna har köpt loss mark från oss. Jag försöker spegla vår egen historia i boken.

På engelska kallas genren ”good read”, vilket innebär en mångbottnad historia med många olika karaktärer. I Sverige har vi kallat den ” en äventyrlig feelgood”, men det stämmer inte helt. Det är svårt att veta vilken genre man ska välja för att inte tappa läsare.

Vem är läsaren av din bok?

Främst kvinnor i medelåldern, men även män i min egen ålder. Vår bokklubb på jobbet läste den före alla andra, tyckte om den och gav mig feedback innan den kom ut. Något som var väldigt värdefullt för mig och gjorde mig glad.

Hur lång tid tog det från idé till färdig bok?

Jag skrev ett bokmanus och skickade iväg den till tio förlag. Jag fick tio nej. Då fick jag tänka om. Jag spånade vidare och kom fram till en trilogiidé som jag paketerade som en reklam-pdf, ”Hope Island-trilogin”, med en kort introduktion om vad som händer i varje bok. Sedan bytte jag väg och vände mig till litterära agenter istället för till förlagen som tidigare. Jag var också lite mer direkt i min framtoning. Berättade att jag ärvt en by i Skottland av min pappa, och att trilogin var inspirerad av detta. Fick till möten med flera stycken agenter. En fastnade, vi spånade på storyn och de ringde sedan vidare till förlag. Till slut fick jag ge ut boken på förlaget HarperCollins Nordic. Det var ett förlag som jag inte riktigt kände till och inte hade vänt mig till innan, men som visade sig vara en perfekt match!

Vad är svårast med att skriva?

Jag får kämpa med dialogen. Jag har lättare att berätta om saker än att göra en skarp dialog. Min ständiga feedback är alltid: ”Skriv ännu mer dialog, gör så att det händer saker. Förädla scenerna. Var inte hela tiden den allvetande berättande författaren.”

Hur tänker angående böckernas titel?

Bok ett har en jättebra titel som fungerar på både svenska och engelska. Den är jag mycket nöjd med. Till den andra boken har jag har en jättebra titel på engelska, och jobbar på att hitta en bra översättning till svenska på den.
Jag skriver allt på svenska, men eftersom den utspelar sig i Skottland så smyger sig det engelska språket på under processen såklart. Jag tänker att: ”Det är britten i mig som gör det här projektet.” och jag hoppas såklart i framtiden att boken kan ges ut även där så att mina vänner i byn kan läsa.

Vad blev du mest överraskad av när boken kom ut?

Jag trodde inte att jag skulle vara så lättpåverkad av andra människors åsikter. Jag blev mer berörd än vad jag trodde av läsarreaktionerna. Jag inser att erotik är lite en ”vattendelare” och att alla inte gillar de scenerna. En del blir även lurade av att det står ”feelgood”. Men det är tillräckligt många som gillar den, så nu känner jag mig lugn.

Kan du ge exempel på någon författare/bok som du tycker är riktigt bra?

Jag läser väldigt lite böcker idag. Jag har nog förläst mig på alla klassikerna eftersom jag växte upp i ett väldigt bokrikt hem där alla titlar fanns. Idag vill jag hellre producera litteratur än konsumera.

Bästa ungdomsklassikern som alltid kommer leva kvar hos mig är ”En världsomsegling under havet” av Jules Verne.
Jag gillar böcker om vardagen och relationer. När de fångar karaktärerna och att historien griper tag i mig. Exempel på moderna författare som jag tycker gör detta idag är: Jonas Gardell, Helena von Zweigbergk och Bengt Ohlsson.

Du skriver på nästa bok nu, när måste den vara färdig?

I mars 2018. Boken ska komma ut på hösten 2018 och det finns ingen tid att spela på där. Det gäller att inte vänta för länge mellan böckerna heller, för då glömmer folk.
Böckerna kommer att bli ungefär lika tjocka tror jag. Ändå har vi tagit bort massor av text. Jag tänkte dock aldrig att de skulle bli så tjocka.

Vad händer i bok två? Kan du avslöja något?

Den andra boken kommer att vara ett glödande hämnddrama, inte lika nära feelgood-genren. Heather har huvudrollen här. Hon har mycket saker som hänt henne i barndomen och som påverkar i nutid, vilket gör henne trasig i själen. Lorden är ännu ondare och full av elaka planer.

Vad tänker du göra med intäkterna från boken/trilogin?

Jag ser mina böcker som en slags ”pay back” till min by och folket där. Jag har beslutat att 10% av alla bokintäkter ska gå till projekt som ger hopp i byn. I sommar ska en del av pengarna från mitt förskott gå till ett kyrkoprojekt i byn.
Jag vill få ut boken brett och jag hoppas verkligen att den ska sälja bra eftersom jag vill ge tillbaka till min by.

Framtidsdrömmar?

Jag får se hur det går. Men självklart lockar det mig att bli författare på heltid i framtiden.
Dock har jag växt upp i en känd, kulturell familj, så jag har inget behov av kändisskapet. Jag skulle hellre sälja en massa böcker, men att ingen visste vem jag var. Det tycker jag verkar optimalt.

Mötet med Jöns:

Mitt intryck av Jöns är en glad och ganska intensiv person. Han tänker snabbt och pratar oavbrutet. Mycket trevlig, ödmjuk och generös. Väldigt roligt att träffa honom.

Om ni vill veta mer om Jöns, så har han en egen Facebook-sida:
Tack för pratstunden och lycka till i framtiden! 😊
/Brabocker_books
Har ni missat min recension av boken på Instagram? Här kommer den igen:
Titel: Händig man sökes

Författare: Jöns Hellsing @jonshellsingauthor

År: 2017

Sidor: 419

Genre: Feelgood, drama

Handling:
Boken handlar om den 28-årige Londonbon John, han tigger på gatorna då han är utan jobb. I smyg drömmer han om att skriva en stor roman och gå i sin pappas fotspår. Av en slump får han syn på en platsannons i tidningen. En stuga i Skottland ska renoveras och en händig man sökes.
Att sitta i en stuga och skriva en bok låter som en dröm för John. Att man även ska vara händig och renovera ett hus är ett smärre problem som får lösa sig på plats. För någon hantverkare är han inte. Författa ihop ett trovärdigt brev och CV klarar han dock, och jobbet blir hans.
Stugan ägs av en lord och hans svenska fru Anna. De bor på ett gods som heter Winsley House. De har varit gifta i många år, utan att lyckas få barn och deras relation är inte den bästa. När så lorden åker till London över hösten och Anna stannar kvar, inleder hon en lek med den mycket yngre John, vilket går ut på att han ska uppfylla ett antal av hennes fantasier. Kvar på Winsley House finns, förutom den vanliga personalen, också Mr Bradley. En man runt 70 år som arbetat större delen av sitt liv för lorden och som är beredd att göra allt för honom. Verkligen allt.
I byn bor den unga pubägarinnan Heather som snart ska gifta sig med en fiskare. Hennes syster är jungfru åt Anna på godset. Alla dessa människor (och några till) blir inblandade på olika sätt i en oväntad historia. Boken är välskriven med mycket bra miljö- samt personlighetsskildringar. Jag skulle dock inte kalla den för “feelgood”, eftersom den även har en lite mörkare sida. Mer som ett drama, en levnadsbeskrivning av människor i en liten skottsk by. Jag hade svårt att lägga ifrån mig den och kommer utan tvekan att vilja läsa hela trilogin. Handlingen griper tag i läsaren och gör (mig) både glad, nyfiken, ledsen, överraskad och arg. Det är författarens debut. En riktigt bra sådan! 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *