Bakom Boken – “En helt vanlig familj”

Foto: Mattias Edvardsson

Intervju med Mattias Edvardsson

Jag träffade Mattias första, och hittills enda gången, vid hotellreceptionen under bokmässan i Göteborg. Vi skulle försöka ses senare i vimlet, men tiden räckte inte till. Istället gjorde vi denna intervju via mail några månader senare.

Jag tyckte mycket om boken och är så nyfiken på författaren.

Vem är han egentligen, Bakom Boken?

Tre ord för att beskriva dig själv?

Envis, otålig, trött.


När började du skriva?

Jag har skrivit så länge jag kan minnas. I lågstadiet skrev jag små berättelser och ritade bilder till. På mellanstadiet skrev jag min första “roman”, en slags deckare som utspelade sig i Italien.


Har du alltid velat bli författare?

Det har alltid varit min dröm, även om jag länge såg det som en ouppnåelig vision.


Vad har du för utbildning i att skriva?

Jag är autodidakt. (Betydelse: en självlärd person.)


Hur gick det till när du fick din första bok publicerad?

År 2011-2012 skickade jag in manuset till “Dit drömmar färdas för att dö”, en skönlitterär tolkning av det så kallade Bobbyfallet, till flera olika förlag. Eftersom några av de största förlagen uppenbart var intresserade och jag kände att jag föll på målsnöret, gick jag vidare och skickade  även till några mindre förlag. Efter bara två veckor hörde ett av dem av sig och ville ge ut boken.

Jag är glad att jag skrivit fem böcker under en ganska långsam process. På så vis har jag fått möjlighet att lära mig branschen och yrket innan jag “slog igenom” för en bredare publik med boken “En helt vanlig familj”, som sålt ungefär 50 gånger mer än mina tidigare böcker.


Hur ser din skrivprocess ut? 

En vanlig arbetsdag sitter jag framför datorn mellan nio och fyra och skriver så att fingrarna blöder. Jag skriver från början till slut, precis som läsaren ska läsa boken. Jag utgår ofta från ett moraliskt dilemma som skulle kunna drabba mig själv. I detta fall: “Vad skulle jag göra om min tonårsdotter kom hem med blod på kläderna och anklagades för att ha mördat en man?” Utifrån det bygger jag berättelsens skelett samtidigt som jag försöker lära känna mina karaktärer. När jag har ett första utkast klart skickar jag det till min agent och förläggare, som lägger sina magiska fingrar på det.


Hur fick du idén till boken ”En helt vanlig familj”?

En kväll när jag skulle somna tänkte jag på att jag i framtiden, när mina döttrar är lite äldre, kommer att ligga där och försöka sova utan att mina barn kommit hem. Hur mycket vet man egentligen om sina tonårsbarn? Vad händer om ens tonårsdotter kommer hem med blodiga kläder och anklagas för mord? Hur långt skulle jag gå för att skydda och försvara henne?

Fotograf: Caroline Andersson


Hur lång tid tog det från idé till färdig bok?

Jag började med boken på hösten 2016 och hade ett första utkast klart till sommaren 2017. Boken var satt och redigerad i början på 2018 men släpptes inte förrän i juni samma år.


Berätta kort om de olika karaktärerna och hur du tänkte?

Pappa Adam är präst. Samhället har fortfarande vissa förväntningar på hur en präst ska vara. Han har också en kristen etik att förhålla sig till. Vad händer om han misslyckas med det? Om hans familj inte alls blir så som han hoppats och velat att den skulle vara?

Stella är nitton år. Hon har nära till sina känslor, hon är smart och rapp i käften. Jag älskar henne.

Mamma Ulrika är en karriärkvinna som mår dåligt över att hon aldrig riktigt förstått sig på sin dotter. Hon är jurist och har därför en annan syn på etik och moral än Adam.


Vad tror du är anledningen till att den blivit en sådan succé?

Jag tror att många kan känna igen sig. Det skulle kunna hända vem som helst.


Vad har du fått för läsarreaktioner på boken?

Mest en massa jubel. Men det är förstås det negativa som dröjer sig kvar…


Vilka är läsarna?

Läsarna verkar vara alla från tonåringar till åttioåringar.


Vad vill du själv att läsaren ska ta med sig när de läst boken?

Jag vill ingenting. Det är upp till läsaren.


Hur jobbar du med research under ditt skrivande?

Så lite som möjligt.


Vad upplever du som jobbigast med att vara författare?

Det finns dagar då jag inte kommer vidare i berättelsen, då allt jag skrivit känns som pekoral och skräp, men jag har lärt mig att det vänder snabbt. Nästa dag kan jag känna mig som nästa nobelpristagare.


Vad är du mest stolt över efter att ha blivit en publicerad författare?

Jag har svårt att känna mig stolt och nöjd över egna prestationer. Sådant får andra bedöma. Jag är stolt över annat i livet, som till exempel mina barn.


Vad tror du är din styrka som författare?

Min envishet.

Men även att jag omges av duktiga människor, bra förläggare, bra agent, bra redaktör samt bra fru.


Hur pass involverad är du i böckernas omslag? Vad tänker du om betydelsen av omslag?

Jag lämnar det med varm hand åt proffsen. Jag klarar av att skriva, inte så mycket mer.

 

 

Fotograf: Caroline Andersson


Var hämtar du din inspiration?

Jag tror inte på inspiration. Det är sällan så att tankar och idéer bara dyker upp. Jag försöker aktivt att leta efter dem, ibland bara i huvudet (Vad skulle hända om? Tänk om?), ibland via tidningar, andra böcker, dokumentärer, människors berättelser.

Jag skriver oavsett hur jag mår, känner eller tänker. Om jag skulle gå runt och vänta på inspiration skulle det bli alldeles för lite skrivet.


Dina böcker är väldigt olika. Har du någon genre som ligger dig varmast om hjärtat?

Nej. Jag ogillar genrer.


Vad anser du utmärker en bra bok generellt?

Att man vill läsa vidare.


Vilka är dina favoritförfattare?

Petra Holst, Ninni Schulman, Camilla Grebe.


Du är gymnasielärare. Hur uppmuntrar du dina elever att läsa mer böcker? (Med tanke på att det är så få ungdomar som läser nu för tiden)

Jag låter dem läsa bra böcker, så att de inser att det är fantastiskt att läsa.
De senaste böcker vi läst gemensamt i skolan är “Våld” av Joyce Carol Oates och “Björnstad” av Fredrik Backman.


Hur ser ditt liv ut framöver?

Just nu arbetar jag med det amerikanska manuset till ”A nearly normal family”. Boken lanseras stort i USA i juni 2019. Utöver det har jag nyligen skickat mitt nya råmanus till min agent och inväntar respons. Förra veckan började jag även på nästa roman.


Kan du berätta något om de kommande böckerna för en nyfiken läsare?

Nej, tyvärr. Jag är aldrig övertygad om att det blir fler böcker förrän manuset är färdigt, och det vore ju trist att ge någon falska förhoppningar.


Om du fick ge ETT råd till en blivande författare – vad skulle det rådet vara?

Skaffa en förstående partner (människa eller hund eller annat) och vänta aldrig på inspiration – du kan få vänta länge.

 

Fotograf: Caroline Andersson

 Mötet med Mattias:

Jag hann inte få något riktigt intryck av Mattias på den korta stund vid möttes, men det första ord som jag tänker på är “blygsam”.

Jag hoppas dock att våra vägar korsas på nytt så vi får möjlighet att prata lite mer.     Tack för intervjun och lycka till i framtiden! 😊 /Brabocker_books

Har ni missat min recension av Mattias senaste bok på Instagram?

Här kommer den igen:

Titel: En helt vanlig familj
Författare: Mattias Edvardsson @mattiasedvardssonforf
År: 2018
Sidor: 456
Genre: Psykologisk spänningsroman, relationer
Förlag: Forum @bokforlagetforum
Handling:
Boken handlar om en familj. Pappa Adam som är präst, mamma Ulrika som är jurist, samt dottern Stella som är 19 år. Familjen lever ett “helt normalt” liv i en villaförort utanför Lund, fram till den dag då Stella anklagas för mord och hamnar i häktet. Hur är detta möjligt? Vad är det egentligen som skett? Självklart måste det ha skett ett misstag och Stella är oskyldig, eller?
På ett mycket spännande sätt är boken uppdelad i tre delar samtidigt som historien fortsätter i kronologiskt. Först får vi följa händelserna med Adams ögon, sedan Stellas och sist Ulrikas. Scener får sin förklaring då vi ser dem från olika personers synvinklar.
Hur väl känner man egentligen varandra i en familj? Vilka hemligheter finns det under ytan? Hur långt är man beredd att gå för att rädda någon man älskar?
Det här är en bok som berör och väcker tankar. Välskriven och genomtänkt. För mig är det den bästa bok jag har läst på länge! ✨🌟✨ Jag förstår mycket väl att den redan gjort succé och sålt utomlands – så välförtjänt! Jag säger bara en sak – läs den! 😊📖💕
#enheltvanligfamilj #mattiasedvardsson#mord #anklagad #familj #relationer#hemligheter #lögner #missförstånd #mod#vänskap #löften#psykologiskspänningsroman #forumförlag#brabocker #boktips #books

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *