Bakom Boken – “En framtida hemmafrus bekännelser”

Intervju med Elin Eldestrand

Jag hade den stora turen att först få intervjua Elin, samt därefter stanna kvar som gäst på hennes releasefest av bok nummer två “Drömmar och dilemman”. Så trevligt.

Den första boken har jag läst, recenserat och gillat. Elin har ett eget sätt att skriva och jag var väldigt nyfiken.
Vem är hon egentligen, Bakom Boken?

Tre ord för att beskriva dig själv?

Känslosam, otålig, lojal.

När i livet började du skriva? Vad fick dig att börja skriva?

Jag började egentligen skriva innan jag kunde skriva. När jag var liten dikterade jag och fick andra att skriva åt mig. Jag har t ex en bok som min farmor och farfar hjälpte mig med då jag endast var 6 år gammal. Berättelserna har alltid funnits där, jag har skrivit hela mitt liv – men bara för byrålådan.
Den här boken började jag skriva för några år sedan. Sedan la jag ner allt, för att sedan ta upp det igen år 2015. Då flyttade vi till Kina pga min mans arbete, vilket innebar att jag fick en massa tid över och då bestämde jag mig för att det var dags att skriva klart boken. Man kan säga att det var denna förändring som gjorde att jag äntligen fick till min första bok. När boken var färdigskriven skickade jag iväg manuset till Hoi för en lektörsläsning – de nappade direkt och ville ge ut den. Jättekul!

Hur lång tid tog det från idé till färdig bok?

Den första boken tog ca 2-3 år. Den andra boken tog mindre än ett år.

Hur ser din skrivprocess ut? En vanlig skrivdag?

Jag skriver när jag har tid. Jag har småbarn och jobbar, så det är mycket annat i mitt liv utanför skrivandet som tar tid.
Jag sätter mig bara ner och skriver då jag har inspiration. När jag skriver vill jag att det ska flyta på. Jag skriver helt på känsla, så länge som jag känner för det. Ibland skriver jag länge, ibland kortare. Ibland blir jag avbruten av barnen. Jag skriver inte strukturerat, utan går helt på känsla.
Promenader tycker jag ger den bästa inspirationen, där väcks de flesta av mina nya idéer fram.

Hur fick du idén till boken? Vad kommer historien ifrån?

För ca 10 år sedan såg jag på serien ”Desperate housewives” och filmen ”Keeping mum”. Då plötsligt så dök meningen ”första gången jag dödade någon” upp i skallen på mig och så spann jag vidare på det. Jag gillade idén att något kan se väldigt trevligt ut på ytan, men gräver man lite djupare så är det inte alls så trevligt därunder. Jag har alltså gått och tänkt på det ganska länge.
Samtidigt tyckte jag att det var väldigt viktigt att huvudpersonen skulle vara en trevlig person.
Det började med att jag skrev en massa noveller om henne. Min första novell publicerades i tidningen Amelia. Jag gav även ut 6 stycken noveller under år 2015 på Hoi förlag. Det var först lite senare som jag ville gå djupare och göra en hel bok.

Vem är huvudpersonen i boken? Berätta om karaktären?

Huvudpersonen heter Charlie och växer upp i utkanten av stan. Hon längtar efter att få bo på Gräddhyllan, i de finare kvarteren. Hon ser fram emot att få börja i skolan och få kompisar, men det blir inte så bra som hon hoppats. Hon är ganska osäker på sig själv, vet inte riktigt var hon hör hemma. Jag försöker dock få henne att bli mer säker över tiden. Hon kämpar för att inte bli så lik sin mamma, men i vissa saker är hon ju det ändå.

Finns det något av dig själv i Charlie?

Självklart finns en liten del av mig i karaktären, men inte så mycket. Kanske den delen att hon har stor integritet. Men i övrigt är hon ett hopkok av många personer och nu, efter två böcker, har hon liksom blivit en helt egen person med egna karaktärsdrag.

Boken innehåller en väldigt speciell humor, var kommer den ifrån?

Jag är uppväxt mycket med Mr Bean och Pang i Bygget, det kanske är därifrån det dråpliga kommer? Jag vet inte, ärligt talat.

Vad har varit svårast med att skriva?

Det svåraste har varit att få henne till en person som man tycker om. Hon gör ju fel saker, men jag vill ändå att hon ska vara en person som man tycker om och att man kan förstå hennes handlingar till viss del.

Vad har du fått för läsarreaktioner?

Jag har fått väldigt mycket bra reaktioner. De flesta tycker att det är en galen bok – och det gillar jag!

Är det någonting som överraskade dig när du släppte din första bok?

Att det kom så mycket reaktioner överraskade mig. Jag tänkte att jag släpper en bok och sedan händer inte så mycket mer. Men jag har fått så mycket recensioner och reaktioner, folk har tyckt till. De allra flesta har varit positiva, men det har även varit några negativa. Dock gör det inte så mycket, kritik kan ju vara något att lära sig av. Det var jag inte heller beredd på, att kritik skulle kännas så pass ok för mig.

Hur var reaktionerna från din familj?

Familjen tycker att det är jättekul och har väl egentligen bara väntat på när det skulle ske, eftersom jag har skrivit hela mitt liv. Jag har mycket stöd från familjen och det är skönt. Det tar ju väldigt mycket tid att skriva. Jag har suttit många timmar framför datorn. Först för att skriva och sedan att redigera. De har stor förståelse och uppmuntrar mig.

Vilka är det främst som läser din bok?

Främst kvinnor. Men det har varit en del män också. Många äldre som får sig en liten nostalgitripp eftersom den utspelar sig på 60-talet.

Vad vill du förmedla med din bok?

Mitt syfte är inte att förmedla något speciellt, jag vill bara ge en skön läsupplevelse.
Folk får gärna minnas henne och tänka på henne då de läst klart, men tanken är väl inte att man ska lära sig så mycket av historien och ta efter. Haha.

Vill du avslöja något om handlingen i bok två?

I andra boken har hon fått drömprinsen och man tror att allt ska vara frid och fröjd. Men så dyker det upp lite nytt folk i boken och nya saker inträffar. Nya bekymmer. Mer vill jag inte avslöja.

Vad har du haft för tankar om titeln och omslaget till boken?

Från början hette novellerna ”En uttråkad hemmafrus bekännelser”, tills jag insåg att hon inte är ett dugg uttråkad. Men ”bekänner” gör hon ju, och ”hemmafru” kommer hon att bli längre fram i berättelserna, så det lät jag vara kvar. Jag tycker det är en ganska skön titel som inte säger för mycket.
Jag ville ha något glatt på framsidan. Bilen på bilden är bilen som drömprinsen kommer i. I första boken är hon utanför bilen och i sista boken kommer hon sitta i bilen, för då har hon kommit i mål. Mina böcker kommer att bli en trilogi. Men jag ska vänta lite med den tredje boken. Historien behöver vila lite. Jag tänker på den, men jag ska skriva lite annat under tiden.

Vad utmärker en bra bok?

Att man kommer in i den snabbt. Jag kan lätt tröttna om jag själv läser en bok och inledningen är för långdragen. Det ska vara ett bra flyt i språket. Gärna innehålla humor och ett bra slut. Jag gillar feelgood-genren.

Vad tror du är din styrka som författare?

Att jag har ett bra flyt. Att det är lättläst. Jag krånglar inte till det.

Har du någon favoritförfattare eller favoritbok?

Marian Keyes. Jag älskar alla hennes böcker! Att hon kan blanda allvar och humor. Man skrattar på ena sida och gråter på andra.

Vad händer framöver?

Jag har en annan bok som kommer ut i september. En feelgoodbok som utspelar sig i nutid, under juletid. Det handlar om väninnorna Estrid och Olivia. Jag håller mig inom feelgood-genren, men jag vill varva mellan att skriva om relationer och om bisarr humor.

Framtidsdrömmar?

Fortsätta skriva! Jag har massor av olika manus i huvudet som bara väntar på att komma ut. Så länge det finns idéer kommer jag fortsätta skriva. Det är så roligt.

Mötet med Elin:

Mitt intryck av Elin är en mjuk och lite försiktig person, så långt ifrån sina galna karaktärer man kan komma! (Fascinerande att just denna kvinna skriver historier om att mörda folk 😉 ). Hon utstrålar mycket värme och man trivs i hennes sällskap.


Tack för pratstunden och lycka till i framtiden! 😊
/Brabocker_books

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *