Bakom Boken – “Änglarna dansar i gryningen”

Intervju med Camilla Davidsson

Jag mötte upp Camilla då hon anlände till Stockholm med tåg. Vi tog en fika i närheten av Centralstationen.
Vi var båda på språng, men utnyttjade tiden mycket effektivt med intensivt prat och diskussioner.
Camilla är aktuell med sina (hittills) tre böcker om Emma. Änglarna dansar i gryningen är hennes tredje bok.
Vem är hon egentligen, Bakom Boken? (böckerna 😉 )

Tre ord för att beskriva dig själv?

Snabb, långsam, spontan.

Hur kom det sig att du började skriva?

Jag började skriva efter en längre tids utbrändhet. När jag blivit bättre gick jag en utbildning i personlig utveckling, där det ingick att gå i terapi. Av terapeuten fick jag i uppgift att ta reda på vad jag ville göra av mitt liv framöver och då insåg jag att jag ville skriva. Jag vet inte vad det kom ifrån. Jag hade aldrig skrivit tidigare och var tvungen att lära mig hantverket från början.

Vilken typ av genre skulle du kalla din bok?

Feelgood med ett budskap.

Hur lång tid har det tagit för dig från idé till färdig bok?

Första boken skulle jag säga tog ca 2,5 år totalt. Jag började skriva på den under hösten 2011, tog två pauser i skrivandet och skickade sedan in boken till förlag under våren 2014.
Eftersom jag är fd marknadsförare, så la jag mycket tid på att skriva ett säljande personligt brev till mitt manus. Jag skickade in manuset till flera förlag, men bestämde mig till slut för Bladh by Bladh. Jag valde med hjärtat, det som kändes rätt för mig. Boken kom sedan ut hösten 2014.
Bok 2 och 3 tog båda ungefär ett år per bok att skriva, inklusive redigering.
Vad gäller bok 4, så fick jag förfrågan från min förläggare före jul 2016 och sedan skrev jag hela boken på 9 veckor. Jag skrev cirka 2000 ord/dag, fem dagar i veckan. Efter det tillkommer förstås några månaders redigering.

Vem är huvudpersonen i boken? Berätta om karaktären?

Många tror att Emma (huvudpersonen) är jag. Det är hon inte. Men man kan säga att hon är som en hopplös lillasyster till mig, som gör massor av misstag innan hon till slut lär sig vad som är bra för henne och vad som fungerar mindre bra.

Första boken är till ca 90% självbiografisk, även om jag har bytt ut vissa detaljer och lagt till några karaktärer. De övriga böckerna innehåller också en del komponenter av mitt liv (men mer i form av fragmentariska händelser och upplevelser). Det blir mer fiktion och mindre mitt eget liv, för varje bok jag skriver.

Jag har ett tema genom alla mina böcker som lyder ungefär så här:

”Du ska lyssna inåt och leva ditt eget liv. Inte göra vad andra säger åt dig att göra.”

Vem är läsaren av din bok?

Det är mest kvinnor som läser mina böcker. Jag trodde att alla mina läsare låg runt 25-50 år, men det visar sig att jag har flera äldre läsare. Jag får brev från 80-åriga kvinnor som tackar mig för böckerna, vilket är väldigt roligt.

Vad vill du förmedla med dina böcker som du hoppas att läsaren ska ta med sig?

Jag vill att mina böcker ska väcka tankar om läsarens eget liv. De ska vara som förtäckta självhjälpsböcker med en fiktiv handling. Jag tänker mig följande med mina böcker:
Bok 1: Ska väcka en tanke hos läsaren.
Bok 2: Ska visa läsaren att man ofta gör om sina misstag. Att det är lätt att ta ett steg fram och två tillbaka.
Bok 3: Ska visa läsaren hur det känns när man är på väg och börjar förstå vad livet handlar om.
Bok 4: (som inte kommit ut än). I den knyter jag ihop säcken och visar var huvudpersonen till slut landar.

Vad har varit svårast med att skriva dina böcker?

Det svåraste har varit att skriva om människor som är mig nära och gestalta dem på ett bra sätt i boken. Alla killar som Emma träffar i böckerna, finns i verkligheten på ett eller annat sätt.
Jag får många mail från människor med åsikter om vilken av killarna Emma bör välja, de kan till och med bli arga för att hon ”väljer fel”. Folk har verkligen blivit engagerade i berättelsen om Emma.

Hur ser din skrivprocess ut? En vanlig skrivdag?

Jag har alltid en laptop med mig och skriver överallt jag kan. På tåg, flyg, caféer. Jag väntar aldrig på inspiration, utan jag sätter mig bara ner och börjar skriva.

Vad utmärker en bra bok?

När jag blir berörd. Jag vill kunna känna medan jag läser och framför allt känna för huvudpersonen.
Jag älskar franska böcker som inte har någon speciell struktur och struntar i grammatiken. Som vågar ta ut svängarna. Själv känner jag mig alltför osäker på språket och tycker därför att det är befriande när författare vågar göra sin egen grej.

Vad är din favoritbok? Vilken författare ser du själv upp till?

Jag läser en oerhörd blandning – allt från feelgood till nobelpristagare. Efter att jag fick barn läser jag allt mindre av deckare och thrillers.
Har ingen speciell favoritbok eller författare, utan läser väldigt blandat.

Vad tror du är din styrka som författare? 

Jag har ett driv i handlingen, inga transportsträckor. Mina böcker är lättlästa. Det är många personer som känner igen sig i Emma och känner för henne.

…och din svaghet?

Min svaghet är språket och gestaltningen. Jag håller fortfarande på att lära mig att skriva. Jag förvaltar det jag har på bästa sätt, vilket gör att jag blir bättre och bättre för varje bok. Jag tränar mycket skrivande samt läser massor av böcker. Går kurser. Ser filmer. Tänker hela tiden ”hur gör de?” ”varför?” och så vidare.
Som författare måste man ha en envishet och en tillit till det man gör! Det har jag. För det mesta.

Var hämtar du din inspiration?

Jag hämtar inspiration till stor del från mitt eget liv.

Hur många böcker har du skrivit?

Jag har skrivit 4 böcker om Emma, varav en inte kommit ut än. Nu håller jag på att skriva på en helt annan bok, med helt andra karaktärer.

Framtidsdrömmar?

Jag vill fortsätta skriva så länge idéerna fortsätter att komma till mig. Jag har ungefär ytterligare 2-3 böcker på gång i tanken. Det vore roligt att kunna försörja mig helt på detta. Annars tycker jag att jag lever min dröm fullt ut nu. Jag har ett bra liv med allt jag kan önska mig.

Mötet med Camilla:

Mitt intryck av Camilla är en en kvinna fylld av energi och sprudlande glädje. Vi pratade så mycket att det var svårt att avsluta, fastän vi båda var tvungna att skynda vidare. Ser fram emot att få läsa den sista boken för att veta hur “säcken knyts ihop” för Emma.
Tack för pratstunden och lycka till i framtiden! 😊
/Brabocker_books

2 kommentarer till “Bakom Boken – “Änglarna dansar i gryningen””

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *