Bakom Boken – “Allt det du måste”

Intervju med Sylvia Lidén Nordlund

Jag träffade Sylvia i Stockholm under eventet “Världens längsta bokbord”. Vi gick till ett café, åt lunch och pratade.
Jag har läst hennes bok och blev berörd av historien (som ska bli en trilogi).
Vem är hon egentligen, BakomBoken?

Tre ord för att beskriva dig själv?

Inlyssnande, reflekterande och problemlösare.

När i livet började du skriva?

Jag har bara skrivit skönlitterärt de senaste fem åren. Jag började på en skrivarkurs år 2012, för jag ville göra något kul medan min man bodde i Las Palmas och jag var ensam kvar i Sverige. Jag har tidigare i livet jobbat med att skriva uppsatser och faktatexter, men upptäckte då hur roligt det var att skriva fritt.

Hur fick du idén till boken / trilogin?

En av gångerna på skrivkursen år 2012 fick jag idén när min huvudperson ”dök upp” i en skrivövning. Senare på kvällen skrev jag det första och sista kapitlet till boken. Sen så hände det inte så mycket mer. Det tog stopp.
Hösten 2013 läste jag Kreativt Skrivande. Sedan, av en händelse, innan jag skulle till min man i Las Palmas, hittade jag en annons av Ann Ljungberg i tidningen Skriva – vilket ledde till att jag gick en skivkurs för henne i Las Palmas. Under den kursen fick jag inspiration och skrev fler kapitel till boken.
2014 fortsatte jag på Skrivarakademin och då gjorde jag klart hela första utkastet till manuset, som mina kurskamrater fick läsa och kommentera. Jag lämnade även manuset till två olika lektörer som hade en hel del synpunkter. Det var mycket ombearbetningar som behövde göras.
Som en paus från bokmanuset medverkade jag i ett antal olika novellsamlingar. Det blev totalt fem stycken olika novellsamlingar på ett år. Jag tänkte om inte boken kommer ut, så ska jag i alla fall vara med på detta.
Under det året fick jag förnyad kraft och ändrade om hela mitt bokmanus till presens och första person istället. På det viset kom man närmare Mia och kunde bli berörd på ett helt annat sätt av berättelsen.

Hur lång tid tog det från idé till färdig bok?

Jag börjande skriva på våren 2014 och hade mitt första utkast hösten 2014. Därefter gjorde jag inget på boken under 2015. Under 2016 jobbade jag om den. Det var en lång process. Totalt tog det 2-3 år.
Men min nästa bok räknar jag med att den inte ska ta mer än totalt ett år, med redigering och allt. Därefter återstår den tredje boken i trilogin.

Har du tänkt länge att du skulle skriva en skönlitterär bok?

Nej, absolut inte. Jag har alltid tänkt att jag ska skriva en faktabok om relationer, eftersom jag arbetar med relationer i mitt jobb som samtalspedagog, men det har aldrig blivit av. Sedan kom jag på att man istället kan skriva en skönlitterär bok som handlar om olika relationer, och ändå väva in det jag vill förmedla. Relationen man har till sig själv, hur man står upp för sig själv, hur det är att vara en kvinna runt 40.

Vem är egentligen huvudkaraktären Mia?

Jag ville ha en kvinna som hade mycket bekymmer att tampas med. Mia har oförmågan att sätta ner foten och sätta sig själv först. Hon är nedtryckt från början och mycket beror på hennes barndom. I första utkastet av boken hade jag med Mias mamma mer i berättelsen, men sedan blev historien så spretig att jag fick ta bort en del. Hennes mamma kommer att komma fram mer i kommande böcker och då kommer man att förstå Mia bättre. En människa kan inte bli av med sin barndom, men ens egen upplevelse kan däremot förändras. Ibland måste man jobba igenom upplevelser många gånger, innan man kan gå vidare. Det är precis som att skala en lök. Jag ville att Mia skulle växa i boken och att det skulle bli en trilogi.

Hur tänker du dig trilogin?

Jag tänker att de tre böckerna ska belysa olika delar av relationer och problem:
1. Fokuserar på arbetet och Mias vanliga liv.
2. Fokuserar på parrelationer.
3. Fokuserar på mor-dotter-relation över generationer.

Vad är syftet med trilogin? Vad vill du att läsaren ska få med sig?

Böckerna handlar om utveckling. Allt handlar om processer som de flesta människor går igenom i sitt liv. De flesta har något i livet som inte fungerar så bra, kan t ex vara relationen med sina föräldrar, eller något annat.
Jag önskar att mina läsare ska läsa mina böcker och samtidigt reflektera över sitt eget liv och se om det är något som behöver förändras.
Syftet med den första boken är att man inte ska sitta fast i det man tror att man måste hålla på med. Det gäller att ha mod att våga bryta sig loss.

 

Hur ser din skrivprocess ut?

Jag är väldigt strukturerad. Det måste finnas en början, ett slut och en mittpunkt, samt två vändpunkter. De placerar jag ut tidigt. Jag tänker dramaturgiskt hur berättelsen ska läggas upp.
Jag har en tydlig tidslinje med datum som jag följer. Bok 1 börjar i november 2011 och slutar i november 2012. Bok 2 kommer att börja i mars 2013 och troligtvis sluta runt jul samma år.
Vad gäller historien börjar jag med den grundläggande tråden; vad vill jag belysa i boken? Till exempel parrelationer. Jag funderar över hur jag ska kunna gestalta temat på så många olika sätt som möjligt, utan att det blir plottrigt. Därefter tänker jag på mina karaktärer och skapar dem.

Känner du någon skillnad i skrivprocessen efter att ha gett ut en bok och nu börjat på nästa?

Det var jobbigare med den första boken då jag inte hade hela persongalleriet klart. Man måste tänka på allt i början, in i minsta detalj. Har de syskon? Hur var deras barndom? Det är som att skapa en hel SIMS-värld.
Jag har snart kommit till mitten av den andra boken. Det går mycket lättare och fortare nu. Ett första utkast ska vara klart i december 2017.

Hur ser en skrivdag ut för dig – hur mycket skriver du?

Jag har en deal med en av mina författarvänner att jag skickar tre kapitel i veckan till henne. Det är bra, annars drar jag ut på det och gör annat istället. Ett kapitel är ungefär 1000 ord för mig. Jag gillar korta kapitel. Kapitlen måste vara klara på söndag kväll. Jag tittar i kalendern och lägger in skrivtid där jag har en lucka. När jag väl skriver sitter jag kanske en 3-4 timmar på raken. Jag skriver alltid för hand först, eftersom jag får bättre flyt då och har lättare att vara kreativ. Framför datorn hittar jag inte historien, där redigerar jag bara. Jag har alltid en skrivbok med mig och ett kollegieblock hemma. Jag vet ungefär vad varje kapitel ska innehålla. Sedan skriver jag, var jag än befinner mig. Det är väldigt smidigt. När jag sedan skriver rent min text på datorn, får jag automatiskt en första redigeringsomgång. Det kan uppfattas som krångligt och extrajobb, men för mig fungerar det utmärkt.

Hur tänkte du vad gäller dina kapitel?

Jag har medvetet valt att avsluta varje kapitel rakt av på ett sätt som kanske inte är så vanligt i böcker. Detta för att skapa en känsla hos läsaren, en reaktion att vilja läsa mer.
Jag har hört att ett kapitel ska vara som en novell, med en början och ett slut. Men jag provar något annat i min första bok. Jag vet inte om jag ska fortsätta så genom hela trilogin eller inte.

Vad tycker du var svårast med att skriva den här första boken?

Det svåraste för mig är att inte bli för kortfattad. När jag skriver, skriver jag ganska avskalat, med få ord. Jag får lov att bygga på texten efteråt. Jag tycker själv inte om miljöbeskrivningar på två sidor, då tappar jag intresset. Men det är viktigt att få läsaren intresserad genom att undvika att texten är tråkig och alltför kortfattad.
Det är även svårt att hålla koll på alla smådetaljer så jag inte gör något ”faktafel” i boken och missar viktiga detaljer.

 

 

Vad är du mest nöjd med?

Att det blev en bok och att jag inte gav upp. Det var nära flera gånger. Varje gång jag tänkte ge upp frågade jag alltid mig själv ”Om jag inte gör det här nu – kommer jag ångra mig sen?” och mitt svar var alltid JA på den frågan – så det var ju bara att fortsätta.

 

Var hämtar du din inspiration?

Överallt i mitt liv och i mitt jobb som samtalspedagog.

Vad tror du är din styrka som författare?

Att jag med några få ord kan bygga upp ett helt scenario som läsaren kan se framför sig.

Vem är läsaren av din bok?

Kvinnor från 35 och uppåt. De flesta säger att de kan känna igen sig i handlingen och identifiera sig med mina karaktärer.

Hur mottas din bok av läsarna?

Min bok väcker mycket tankar och är upptakten till diskussioner. Folk vill kommentera de olika karaktärerna och varför de agerar som de gör.

Vilken av dina karaktärer ligger närmast dig själv?


Jag är Walter i boken. Jag har haft exakt hans roll i verkliga livet. Jag har varit med om liknade arbetsplatser och konflikter i verkligheten. Jag har arbetat som handledare på många skolor och förskolor och medlat. Ibland går det och ibland går det inte att lösa konflikten.
Men naturligtvis finns det delar av Mia i mig också. I bok två kommer jag att dyka upp som en terapeut.

Hur tänkte du rörande omslag och titel till boken?

Titeln på boken ”Allt det du måste” var först ”Tre djupa andetag”. Men så hade jag en kompis som skrev en bok med liknande titel, och då fick jag tänka om. Men det här blev ännu bättre, jag är jättenöjd med titeln.
Vad gäller omslaget är tanken är att det är Mia som sitter på gungan. Hon kutar med ryggen och utstrålar ångest. Lekplatsen symboliserar hennes arbete med barn. Eftersom historien utspelar sig i en del av Göteborg som heter Majorna, så fick statyn symbolisera den platsen.

Vad utmärker en bra bok?

Det får inte vara ett torftigt/dåligt språk. Det måste handla om relationer som berör mig.

Vem är din favoritförfattare?

En av mina favoriter på senare år är Sara Lövenstam. Hon har skrivit om den udda detektiven Kouplan i en annorlunda spänningsroman. Jag älskar hennes språk. Häftiga relationer. Böckerna är mycket mer än bara en deckare. Hon har även skrivit praktiska böcker, bl. a. ”Grejen med verb” och ”Grejen med substantiv och pronomen”.

Framtidsdrömmar/planer?

Min närmaste plan är att jag vill skriva klart min trilogi.
Sedan har jag en annan tanke rörande de fem olika novellsamlingarna jag har medverkat i och där jag skapat fem separata karaktärer. Jag skriver ur både män och kvinnors synvinkel. Jag ser inte det som något problem. Jag har jobbat mycket med par och är van att se allt från bådas håll. Jag har en dröm om att skriva en bok där alla dessa olika karaktärer får mötas.

Kontakten med Sylvia:

Mitt intryck av Sylvia är en lugn och klok kvinna. Hon är lätt att prata med, men även duktig på att lyssna och läsa av den hon möter. Jag ser fram emot att läsa hennes övriga böcker och ta till mig allt klokt om relationer som hon vill förmedla! 🙂


Vill ni veta mer om Sylvia,
gå gärna in på hennes hemsida: http://www.sylvialidennordlund.se/


Stort lycka till i framtiden! 😊
/Brabocker_books

Har ni missat min recension av boken på Instagram?

Här kommer den igen:

Titel: Allt det du måste
Författare: Sylvia Lidén Nordlund @sylvialidennordlund 
År: 2017
Sidor: 285
Genre: Utvecklingsroman, drama

Handling:
Mia är 40 år och lever tillsammans med sin man Torbjörn som jämt jobbar, och deras dotter Frida som snart är tonåring och fylld av detta.
Mia arbetar som förskolelärare på en förskola där arbetsmiljön är långt ifrån bra. Deras chef är ung och konflikträdd, samtidigt som andra kollegor öppet mobbar Mia för hennes höga ambitioner med barnen och pedagogiken.
Mia är en kvinna som alltid böjt sig för andras viljor sedan hon var liten. Alla andras behov kommer före hennes egna och hon har svårt att säga nej. En dag blir pressen för stor och hon får lov att sjukskriva sig i flera månader. Hon är utmattad och får ångestattacker.
Hon har dock en väninnna, Serena, som försöker hjälpa henne framåt och som ger Mia en matlagningskurs i present. På kursen får hon möta nya vänner samt även en man som väcker glömda känslor. Kursen blir hennes andningshål i den för övrigt jobbiga vardagen.
Men vad händer när sjukskrivningen är slut och hon måste gå tillbaka till arbetet igen? Kan det blir bättre? Hur ska hon och Torbjörn hitta tillbaka till varandra, då han bara jobbar och ser till sina egna behov? Är det ens möjligt, och är det vad Mia innerst inne vill? Hur kan hon hjälpa dottern som har problem med vänner i skolan och inte vill prata med sin mamma? Hur når man fram till en tonåring?
Boken är välskriven och ger läsaren insikt i hur det är att bli utmattad och inte kunna säga nej. Historien är lugn med vardagliga händelser, samtidigt som det händer enormt mycket i Mias inre. Men förändring tar tid och inte förrän man har landat i sina tankar och känslor kan man fysiskt ta klivet vidare – vilket författaren beskriver perfekt! 😊☀️📖
Detta är den första boken i en serie om tre, om Mias utveckling. Jag ser fram emot att följa Mia framöver och få se henne växa till den person hon egentligen vill vara! 🙂📚🌸

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *