Abigail Tartellin

Författarevenemang onsdagen den 16 mars

Akademibokhandelns vänner bjöd in till evenemang och skrev följande i sin inbjudan:

Den brittiska popartisten, skådespelaren, debattören och författaren Abigail Tarttelin kommer till Dieselverkstaden! Hon är Sverigeaktuell med romanen Golden Boy, som hon skrev då hon var 25 år och brottades med tankar kring kön och könsidentitet. Golden Boy är en lysande och hyllad bok om att vara intersex och om hur vi påverkas av att leva i ett samhälle med två bestämda kön och en tydlig könsmaktsordning. Vi är otroligt stolta och peppade över att välkomna en av världens just nu mest spännande författare och feminister!


Jag kunde ju bara inte låta bli att gå dit. Och där var hon. Med en otrolig utstrålning, stark inlevelse och iklädd skinnbyxor. Jag hade inte läst boken innan och gick dit med öppet sinne, men det tog inte lång tid innan jag var fast. Jag vill inget hellre än att läsa hennes bok och få del av hela historien…

Boken är en ungdomsbok, men Sverige är faktiskt det enda land som verkligen marknadsfört boken som en sådan. Övriga länder låter den gå under vuxenlitteratur. Boken handlar om Max, en 16 årig kille som bär på en stor hemlighet som han inte riktigt vet hur han ska hantera.

Abigail fick sin inspiration till boken då hon såg filmen xxy. Efter det började hon göra sin research om att vara intersexuell och boken växte långsamt fram.

Från IMDb’s hemsida

Hon pratar mycket om samhällets normer och hur vi blir formade då vi växer upp till att vara det ena eller andra könet, med allt vad det innebär. Själv säger hon att hon tänkte på sig själv som en människa tills någon tvingade på henne ett kön. Hon vill att vi börjar ifrågasätta oss de roller vi sätter på oss varje dag. Vilka roller är våra egna och vilka har samhället/omgivningen satt på oss?

Dock poängterar Abigail att hon är övertygad om att de flesta handlingar sker i all välmening och med kärlek. När folk gör fel, gör de fel för att de älskar någon så mycket. I boken gör t ex Max mamma en del fel pga kärlek till sin son. Handlingar som i all välmening, ändå blir fel.
Det sker även en våldtäkt i boken som hon påstår också i grunden sker av kärlek, men som blir fel.Akademibokhandeln i Sickla hade ställt upp ett riktigt snyggt och lockande bokbord med försäljning av boken.
Kunnig personal fanns på plats (ej i bild).

Biblioteket bjöd på dricka och chips. 

Allt var mycket välkomnande och trevligt.


Senare i vår lovar jag att återkomma med en recension av boken.


Abigail var uppmärksam, lyssnade och pratade med alla besökare efter sitt lilla föredrag. Vissa människor bara har “det lilla extra” och det hade verkligen hon! Stor personlighet i späd kropp som utstrålade mycket värme och passion för sina frågor. Väldigt klok.

Verkligen kul att få träffa henne. Många tankar som väcktes.

/Brabocker_books

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *